Jump to content

Csalánkiütés hidegben

2019. 12. 19. 19:00

Mindenki megijed, ha csalánkiütést talál saját, vagy gyermeke testén. A vörös, viszkető foltok lehetnek nagyon aprók és nagyobbak is, de mindig megvan az oka a kialakulásuknak.

Külső vagy belső tényezők válthatják ki ezeket a kellemetlen, viszkető, hirtelen megjelenő foltokat. Allergia (ételre vagy gyógyszerre való reagálás), betegség, fertőzés is lehet az okozója a csalánkiütések megjelenésének. Reagálhat a test így fényhatásra, hideg vagy meleg levegőre, de még a stressz is lehet a viszkető kiütések okozója is. Sokan nem is gondolják, hogy a kiütések akár fáradtság, a bőr nyomását követően is megjelenhet.

Beköszöntött a tél. Már megmutatta magát a csípős hideg. A korai órákban tapasztalt hideg pedig megmutatkozhat akár csalánkiütés formájában is. Az erre való hajlam lehet később kialakult is, de akár örökölhetjük felmenőinktől is.

A kiütések hidegben való megjelenésére pontos magyarázatot nem tudnak még adni, de valószínűleg más betegség következményeként jelenhet meg. Lehet, hogy a szervezetben valamilyen gyulladás van, amelynek következményében a kiütések is jelentkezhetnek.

 

A szerzett hideg csalánkiütés gyakoribb, mint az öröklött. A hideg hatására jelentkező csalánkiütések lehetnek kisebbek, nagyobbak. Attól is függ, hogy mennyi ideig és milyen hideg érte a bőr felszínét. Leginkább azokat a testrészeket, amelyeket a hidegtől nem tudunk teljesen megvédeni, vagyis az arc, a kezek. Súlyosabb esetben akár az egész testen jelentkezhet csalán.

A hidegben jelentkező csalánkiütés elkerülése érdekében a hideget szükséges elkerülni, csakhogy ez nem olyan egyszerű.

A súlyosabb csalánkiütés jelentkezésekor gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)