Jump to content

Ezért szükséges körülöttünk a rend

2019. 04. 04. 19:00

Mindenki ismer maga körül olyan személyeket, akik precízek és nemcsak a munkájukra, de a környezetükre nézve is, míg mások hanyagul kezelik a tárgyaikat nemcsak a munkahelyen, hanem talán otthon is.

A rend mindenki számára mást jelent attól függően, hogy milyen környezetben nevelkedett, miben szocializálódott, mi volt számára az általános és mindennapos. Felnőtt életünkre sokat csiszolódhat az a káosz, amelyet a gyerekszobánk mutatott. Mára rendszerető, tiszta és igényes emberként élhetjük a mindennapjainkat, ám mások a káoszban érzik jól magukat.

Vajon tényleg jól érzik magukat, vagy csak nem tudják, hogyan kell rendet rakni maguk körül?

Használati tárgyaink rendszerezése, szelektálása, mindennek a saját hely kialakítása csakis tőlünk függ. A káoszt átlátni nehéz, bár kétségtelen, hogy vannak olyan munkafolyamatok, amikor fel kell magunk körül dúlni a rendet, hogy aztán használat után minden visszaállhasson a helyére, de ha állandóan rendetlenség vesz körül, az fokozza bennünk a feszültséget.

Ha rend van körülöttünk, akkor rend van a fejünkben. Talán ezt a tézist már mindenki hallotta, és kár lenne ezzel szembeszállni, mert a józan ész is azt diktálja, hogy minden használati tárgyat az arra kijelölt helyre tegyünk vissza, így következő alkalommal is pontosan ott fogjuk keresni. Nemcsak értékes perceket spórolhatunk meg, de jól tudjuk, hogy milyen ideggel jár, ha keresünk valamit, és az nincs a helyén.

A rendetlenség ugyanis fokozza a bennünk lévő feszültséget és ez eltereli a figyelmünket a feladatról.

Egykoron talán sokszor kaptuk meg szüleinktől azt az utasítást, hogy rakjunk rendet a szobánkban, takarítsunk ki, és most szülőként ugyanezt az igényt igyekszünk gyermekeinkben kialakítani. A már gyermekkorában rendre, a rend megtartására tanított gyerkőcök felnőtt korukban is nagyobb valószínűséggel fogják  életüket rendezett körülmények között élni, mert ezt szokták meg, és egyben csökkenhet bennük a szorongás, stressz is.

A rend szinten tartása napi feladatunk, amely nem jelenti azt, hogy rendszeresen nagytakarítást kell otthon és a munkahelyen tartani, de sokkal nyugodtabban tudunk bármihez fogni, ha tudjuk, hogy mit és hol kell keresni. Ráadásul, ha valaki váratlanul betoppan az otthonunkba, akkor sem kell kényelmetlenül éreznünk magunkat az őrületes kupi miatt. Se bűntudatunk nem támadhat, és még csak szégyenkeznünk sem kell amiatt, hogy mi fogadja a vendégeket otthonunkban.

A rendrakás is lehet egyfajta stresszoldás, mert minden a helyére kerül, rájöhetünk arra, hogy mire nincs szükségünk, és még a selejtezésre is okot adhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)