Jump to content

Betartandó pontok tőlünk, magunkért

2019. 04. 18. 19:00

A klímaváltozás egy részéért minden bizonnyal az emberiség a felelős. Egyre többünket aggasztanak azok a változások, amelyek hatással vannak ránk és a környezetünkre is. Te is azok közé akarsz tartozni, akik tesznek ez ellen?

Az életmódváltás jelentheti azt, hogy tudatosan vásárlunk azért, hogy élelmiszereink a lehető legfrissebbek, legegészségesebbek legyenek. A feldolgozott élelem kerülése magával hozza azt, hogy feldolgozatlan formában vásároljuk meg alapanyagainkat. Emellett fontos az egészségünk érdekében a több mozgás beiktatása.

A tudatos életmódváltás azonban azt is jelentheti, hogy úgy teszünk, hogy az hatással lehet a környezetünkre, azaz kímélő üzemmódban működünk tovább. Hogy lehet ezt a mindennapjainkban megvalósítani?

Mondjuk úgy, hogy odafigyelünk a vízfogyasztásunkra. Csak annyi vizet engedünk, amennyi szükséges. A kádnyi vízben való fürdés ne legyen mindennapos, hanem zuhanyozzunk, és az se tartson néhány percnél tovább. A víztakarékos zuhanyfejjel magunknak és a Földnek is spórolhatunk. A mosást akkor indítsuk el, ha van egy egész adag ruha. Moshatunk alacsonyabb hőfokon és használjunk természetes mosószereket.

Ha nem muszáj, ne fűtsünk be otthon. Inkább öltözzünk fel vastagabban. Engedjük be a napfényt, így melegebb is lehet, de az áramfogyasztással is spórolhatunk. A normál izzók helyett alkalmazzunk minden helyiségben energiatakarékos izzókat. Csak akkor kapcsoljunk villanyt, ha már muszáj. Ha elhagyjuk az otthonunkat, gondoskodjunk a villanyok lekapcsolásáról, sőt az elektromos készülékeket húzzuk ki a konnektorból.

Az egyszer használatos elemeket ne a háztartási hulladék közé dobjuk, hanem az arra kijelölt gyűjtőbe. Eleve szelektíven gyűjtsük a szemetet és a megfelelő hulladékgyűjtőbe dobjuk ki.

Minél kevesebb műanyagot használjunk. Kerüljük a PET palackok használatát, vásárlását, és a vásárlásaink során is törekedjünk arra, hogy az általunk vitt vászonszatyorba, fonott kosárba kerüljenek a megvásárolt termékek. Vagyis csökkentsük le a műanyag szatyrok használatát.

Az egészségünknek is jót tesz, ha beiktatjuk a rendszeres mozgást. Sőt, amennyiben lehetséges, minél többet közlekedjünk környezettudatos életünkhöz alkalmazkodva, vagyis gyalog vagy kerékpárral. Ha nem megoldható, akkor a tömegközlekedési eszközök használata is sokat tehermentesít bolygónkon.

A kertes házban élők számára adott a lehetőség arra, hogy saját zöld övezetet alakítsanak ki. A virágok jó hatással vannak a lelkünkre, de hogy a konyhánkra is, alakítsunk ki magunk számára zöldségekkel és gyümölcsökkel teli kertet. A saját termesztésű fűszernövények nevelésekor nemcsak az ételek válnak ízletessé, de nagyon jó érzés, hogy mindezt az általunk nevelt növényeinkből tehetjük meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)