Jump to content

Ősi gyógymód a köpölyözés

2019. 08. 13. 19:00

Amióta betegség létezik, azóta keresi az ember arra a gyógymódot is. Márpedig a betegségek az emberrel együtt járó, ha akarjuk, ha nem.

A modern orvoslás világában is visszatekintünk és vissza is nyúlunk a természetes gyógymódokhoz. Nem véletlenül van az, hogy a gyógynövények a mai napig hatékony kezelést jelentenek sokféle betegség esetében.

Ha nem gyógynövényt alkalmazunk gyógyítás során, akkor ősi módszerhez is folyamodhatunk. A piócázás sokakat elrémiszt, az érvágás még inkább, de a köpölyözés az a módszer, amely segíthet rajtunk, mindezt fájdalmaktól mentesen.

A több évezrede használatos köpölyözés már az ókori Egyiptomban is szokás volt. A bőrre felhelyezett apró edényekben képződő vákuum fokozza az adott terület keringését, így hatékonyabbá válik a szervezet méregtelenítése. A köpölyözés az a módszer, amelynek alkalmazásával a testünk öngyógyító mechanizmusa is új lendületet kaphat.

Régebben is a fájdalmak és a láz csillapítására használták, de alkalmazták akár bőrbetegségek megjelenésekor is.

A köpölyözés legfőbb eszközei azok az aprócska edények, amelyeket a bőrre kell helyezni. Az edénykékben alacsonyabb nyomás úgy érhető el, hogy az edényeket megmelegítik, vagy akár egy speciális eszközzel alakítják ki. Ennek hatására az edénykék megemelik, vagyis felszívják a bőrt, és a köpölyözés jótékony hatása be is indul.

A köpölyöző edény üvegből, műanyagból, porcelánból is készülhet, méretüket tekintve a 2 cm-estől a 7 cm-ig változhat. Az edényeket felhelyezik a kezelendő felületre, majd legalább negyed órán keresztül rajta is marad.

Minden gyerkőc megcsinálta azt a mutatványt, hogy a műanyag vagy az üvegpoharat magára szippantotta. A szájhoz téve, a pohárból kiszívott levegő hatására vákuum keletkezett, és amikor le kívántuk a poharat szedni az arcunkról, azt csak nagy cuppanás kíséretében, esetleg a szánk körül jelentkező keres pohárnyom jelezte. Nos, a köpölyözés is kerek pirosas foltot hagy maga után.

Az ősi, valamint a középkori kultúrákban is alkalmazott köpölyözést minden betegség megjelenésekor alkalmaztak, akárcsak az érvágást. A köpölyözés hatására a kötőszöveteinkben lévő oxigénellátás sokkal hatékonyabbá bálik, jó hatással van a vér- és nyirokkeringésre is. Még hatékonyabbá válhat a köpölyözés akkor, ha az edények felhelyezése előtt a kezelni kívánt felületet meg is karcolják, mert így sokkal több káros salakanyagtól szabadulhatunk meg.

Leginkább a háton szokták a köpölyözést kivitelezni, de a jó hír az, hogy egyáltalán nem csak ott fejti ki hatását, hanem az egész testünk számára pozitívan hathat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=2jid9Aq56-Y)