Jump to content

A stressz mellett és ellen is kell a pihentető alvás

2019. 08. 29. 19:00

Saját bőrünkön érezzük, hogy nemcsak néha, hanem akár tartósan és több felől érkező nyomásnak vagyunk kitéve, amelyet van, hogy tudunk kezelni, és van, hogy összecsapnak a fejünk fölött a hullámok.

Az sem kizárt, hogy kerülhetünk olyan életszakaszba, amikor egy kisebb negatív történés mélyre tud taszítani, máskor a sokkal nagyobb terhelést is elviseljük. A stressz azonban jelen van életünkben, ha akarjuk, ha nem. Elűzni az életünkből jóformán lehetetlen, ezért inkább a leküzdésén van a hangsúly.

A feszültség hasznos is lehet, de az állandó terhelés előbb vagy utóbb kiszívja belőlünk az erőtartalékot, ha nem tudunk regenerálódni. A folytonos stressz pedig nemcsak nappal, és nemcsak a munkahelyünkön lehet jelen, hanem este, az ágyban fekve is. Ahelyett, hogy az igazak álmát aludnánk, talán álmatlanul vergődünk az ágyban, vagy éppen az alvás minősége olyan, hogy másnap gyötörtebben ébredünk, mint ahogyan lefeküdtünk.

Hosszú távon ennek természetesen negatív következményei lehetnek az egészségünket tekintve, mind fizikálisan, mind szellemileg.

Hogy a stressz ne nyomja rá a bélyegét arra a pihenőidőre, amelyet otthonunkban pihenve kellene töltenünk, tennünk kell.

Arról talán már nem is szükséges említést tenni, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás, hiszen lendületet és energiát adnak a napjainkhoz, és ha mindenből kellőn kijut a szervezetünknek, akkor a stresszt is jobban viselhetjük. A kávéfogyasztás ugyan nem tiltott, de délután már ki kell hagyni. Habár még órákon át ébren maradhatunk, a koffein hatása nemcsak 1-2 órán keresztül érződik, hanem 8, 12 órán át is.

Aki már napok, akár hetek óta érzi a stressz negatív megnyilvánulását abban, hogy nem tud jót aludni, nem vágyik másra, minthogy egy igazán jót pihenhessen. A több nem alvással, rossza alvással töltött éjszaka után már félve indulhat neki az újabb estének, de mégis érdemes pozitívan gondolni az éjszakára, az alvásra. Ezért meg kell teremteni a megfelelő légkört. A kényelem elsődleges szempont, mind a hálóruha, mind pedig az ágyneműt, ágyat tekintve, de ezen kívül is törekedni kell arra, hogy minél kevesebb mesterséges fény legyen a szobában. A különböző technikai eszközök ledje is hatással lehet ilyen kiélezett helyzetben ránk, ezért minimalizáljuk ezeket.

Elalvás előtt foglalkozzunk a családunkkal. Amennyire lehet, ne használjuk az okos technikát. Beszélgessünk, olvassunk, vagyis csökkentsük le az ingermennyiséget. Alkalmazzunk légzési technikákat, amelyek segítenek az ellazulásba, és akár jógagyakorlatokat is végezhetünk. A meditáció és a relaxálás is növelheti a minőségi, pihentető alvás esélyét.

Pozitív hozzáállást és jó éjszakát kívánunk!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)