Jump to content

A túl sok az sok

2019. 09. 03. 19:00

Testünk nagy része vízből áll, és ez azt is jelenti, hogy szükségünk van a folyadékpótlásra, mert egy nap során sokat veszítünk abból. De mennyi az elég?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos az elegendő folyadékpótlás, mert a szervezetünk csak úgy tud normálisan működni, ha megadjuk számára azt, amire szüksége van. A víz tehát ilyen. Azt mondják, hogy a vizet nem lehet túladagolni, vagyis ha sokat iszunk az csak jó, vizelet, és izzadtság formájában, légzés során úgyis távozik a felesleg.

Azt tehát már tudjuk, hogy szükséges a vízivás, és a nem elegendő folyadékbevitel betegségeket eredményezet, de a túl sok sem jó. Sőt extrém esetben akár halálhoz is vezethet.

Ezt aztán nem hittük volna. A veséink szabályozzák a test vízháztartásának szabályozását, valamint a sóháztartásért is felelősek. Ez a páros szerv éjjel és nappal azon dolgozik, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól. Vizelet és verejték formájában, valamint a légzés során kipárologtatjuk a felesleges folyadékot, de ha túl sok vizet iszunk, akkor a vesék nem tudják tartani a lépést és a sejtekbe is kerül.

Vannak olyan sejtek, amelyek képesek tágulni, de az agyban található sejtekre ez nem igaz. Valamennyi tágulást ugyan bírnak, de a kemény koponyacsont burokban tartja azokat.

Annyi vizet érdemes elfogyasztani, amennyit kívánunk. Persze ez is lehet csalóka, mert sokan a kevés folyadékfogyasztáshoz vannak szokva. A sportolók, a fokozott mozgást végzők gyakorta isznak jóval több folyadékot, és a halálos vízfogyasztás is csak szélsőséges esetekben fordulhat elő.

A nagy melegre való tekintettel kell lenni, és természetes a nagyobb vízigény, de arra is gondolni kell, hogy a jól működő vesék óránként is kevesebb, mint egy liter vizet tudnak kiválasztani, tehát ennél több folyadékot nem is érdemes elfogyasztani.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)