Jump to content

Szívszezon

2019. 12. 17. 19:00

Az időjárás változatossága nemcsak a természetre van hatással, hanem az emberekre is. Az időjárás-jelentés során arról is tájékoztatást adhatnak, ha frontok jönnek vagy mennek.

A kettős fronthatás nagy terhet ró az emberekre, és ezt sokan meg is érzik fejfájás, migrén, rossz közérzet formájában. Nemcsak a kánikula veszélyes a szívbetegek számára, hanem a hideg is. Sőt a hideg idő talán arra is rámutathat, hogy még nem diagnosztizált szívprobléma van a háttérben. A hideg időjárás komoly rizikófaktor lehet a szívbetegek számára, akkor is, ha még nem is tud bajának létezéséről, és akkor is, ha a betegséget elhanyagolják.

Megint enyhébb időjárást tapasztalhatunk, de bármikor beköszönthet a zord tél, hiszen ez lenne a normális. Azonban a hirtelen érkező lehűlés miatt a hirtelen szívhalál számának növekedése is tapasztalható ilyenkor. A számok szerint ez azt jelenti, hogy megnégyszereződnek az ilyen esetek. A szakemberek összefüggést fedeztek fel a tartós és komoly hideg, valamint a hirtelen szívhalál között.

Nemcsak a hirtelen szívhalál száma növekszik tartós hidegben, hanem az infarktusoké is. A hőmérséklet csökkenésével az infarktusok száma is megnövekedhet, mert az erek a hideg hatására összeszűkülnek, hogy a hőveszteséget csökkentsék, ám így az erekben futó vérmennyiség is kevesebb, így a szervek vérellátásán is megérződik. Azok az emberek, akiknek az érrendszere már nem egészséges, nagyobb esélyük van arra, hogy infarktust szenvedjenek el. A fagypont vagy az azalatti hőmérséklet és a 10 fokos hőmérsékletesés közel 10 %-kal megnöveli a szívinfarktus esélyét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)