Jump to content

Rostban gazdag étrend székrekedés ellen

2020. 04. 14. 19:00

Ha az emésztésünk nincs rendben, nincs rendben semmi. Fájdalom és kellemetlenség az, amit érzünk, amely kihat az egész napunkra.

Sokat írnak és beszélnek az egészséges ételekről, életmódról, amely az egészség megerősítésében, javításában létfontosságú. Az étkezéssel biztosítjuk testünk számára az energiát, a felesleg pedig kiürül. Az nem mindegy, hogy az ürítés milyen körülmények között zajlik. A rostban szegény étkezés puffadáshoz, hasfájáshoz, teltség érzéséhez vezethet. Így nemcsak rossz létezni, de az egészségünkre is hatással van.

Csak nézzük meg a televíziós reklámokat. Milyen sok gyógyszeripari terméket reklámoznak, amely a székrekedésre nyújt megoldást? Sokat, mert népbetegség. Azaz néptünet, mert a székrekedés nem betegség, hanem jelzés. Egy tünet, amelyet minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk megszüntetni.

Amikor már megvan a probléma, a kellemetlen tünet, akkor gyógyszerek után nyúlunk, de a rostban gazdag táplálkozás nemcsak közhely, hanem az emésztőrendszerünk és egészségünk jó barátja is.

A rostban gazdag táplálkozás kulcsa az, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, amelyek ugyan lelassítják az emésztés folyamatát, de ez azért jó, mert van ideje a vitaminoknak, ásványi anyagoknak felszívódni.

A rostoknak van oldódó és nem oldódó fajtája. Ez utóbbi kategóriába sorolhatók a magvak, a gyümölcsök és zöldségek héja, a teljes kiőrlésű gabonák. Az oldódó rostok pedig az alma, az eper, a burgonya, a száraz baba, a zab, a borsó.

Azok a rostok, amelyek nem oldódnak, attól széklet formájában szabadul meg a szervezet. A többféle rost bevitelével a vastagbél bélflórájának egészségességét lehet megteremteni, a nem oldódó rostok következtében nagyobb mennyiségű széklet várható, és könnyebb lesz a székelés is.

A megfelelő rost bevitele azt jelenti, hogy a nőknek napi 20-25 grammnyi rostra, a férfiaknak pedig 30-40 grammnyi rostra van szükségük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)