Jump to content

Nagyobb izom, jobb immunrendszer

2020. 07. 23. 19:00

Az egészségünk fenntartása érdekében igyekszünk tudatosan megtervezni étrendünket, és a mozgást is rendszeresíteni a mindennapjainkban.

Tesszük mindezt azért, hogy megőrizzük az egészségünket, de a lelkünk számára is nagy előnyt jelent, ha szépnek, légiesnek, könnyűnek érezzük magunkat. Amikor a tükörbe nézve nem azt látjuk, amit szeretnénk, kapkodva kezdhetünk bele fogyókúrába, diétába, és valamilyen, nagy hatékonyságot ígérő mozgásba. Napokon belül reménykedünk a pozitív változásban, és ha meg is történik, talán ez az intenzitás nem lesz mindig ilyen mértékű. Ha pedig nem látszódik az eredmény, egyre kopni fog a lelkesedés.

Ha a mozgás célja nem is az izmok hatalmasra duzzasztása, sportolással mindenképp edződnek és fejlődnek az izmok, amelyek az immunrendszerünk szempontjából is nagyon jó. Hogy mi köze az izomzatnak és az immunrendszernek egymáshoz?

Német kutatók komoly kapcsolatot fedeztek fel a jó izomzat és a jó immunrendszer között. A krónikus betegségben szenvedőknél jelentkezik általában a kóros lesoványodás. Sőt ez az állapot okozza legtöbbször a halált is, nem is az alapbetegség. Legtöbbször tehát a halálosabb a kóros lesoványodás, mint maga a betegség. Ezt az állapotot cachexiának nevezik, és még nem tudni, hogy mi okozza betegség során ezt a kóros lesoványodást. Az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a test így próbál kompenzálni, a betegséget legyőzni, ám ezzel túl sok izmot és energiát vesz el az izmokból és a kóros soványodáshoz vezet.

Az egészséges, nagyobb izomzattal rendelkező emberek jobb immunrendszer is rendelkeznek. Vagyis, ha az izmokat karban tudjuk tartani, arra is nagyobb az esélyünk, hogy a test védekezőrendszere jobban elhárítson minden kórokozót és felvegye azokkal a harcot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)