Jump to content

Munkahelyi stressz oldása

2021. 01. 14. 19:00

A legideálisabb esetben mind a magánéletünk, mind a munkahelyünk az a közeg, ahol jól érezzük magunkat. Az egyensúly azonban nincs mindig meg és ez hatással van viselkedésünkre.

Hiába rendezett magánéletet élünk, ha a munkahelyi problémák nap, mint map megjelennek. Óhatatlan, hogy a feszültséget hazavigyük. A stresszt hajlamosak vagyunk csakis negatívumként kezelni, pedig ha az egy bizonyos határon belül mozog, akkor valójában növeli a teljesítményünket, segíti a gyors reakciót, hatékonyan mozgósíthatjuk azokat az erőforrásainkat, amelyek szükségesek a munkavégzés során.

A gond ott és akkor kezdődik, ha ettől a stressztől akkor sem tudunk megszabadulni, ha már a munkát magunk mögött tudjuk. Ha a munkahelyi stressz folyamatosan jelen van és még odahaza is ezen kattogunk, akkor az többféle módon megmutatkozhat fizikailag is. A rossz alvás, a szapora szívverés, az izmok megfeszülése tartósan rossz közérzetet, ingerlékenységet, emésztési zavarokat és egyéb gondot okozhatnak.

A stressz hatékony oldását segítheti, ha felderítjük, hogy milyen belső és külső okok felelősek a kialakult helyzetért. Megronthatja a munkavégzés folyamatát az elégtelen felszerelés, a munkatársakkal való rossz kapcsolat, a főnökkel való viszony, a kommunikáció minősége, az elismerés. Ha azt már tudjuk, hogy mi okozza bennünk a feszültséget, a megoldáshoz is hozzásegíthet, amelyet az illetékessel (munkatárs, főnök) megbeszélve javíthatóvá válik(hat). Kérhetünk segítséget a kollégáktól, de a vezető számára is megemlíthető, hogy milyen problémák adódtak. A hatékonyság szempontjából bizonyára az az elsődleges, hogy gördülékenyen menjen a munkavégzés.

A munkahelyi stresszhez a leterheltség, a követelmények és a határidők betartása is hozzájárulnak. A testmozgással ugyan nem tolható ki a határidő, nem lesz kevesebb a munka és a követelmény, de a belső feszültség levezetésére tökéletes megoldás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | Képek: pixabay.com)