Jump to content

Veszélyes hőség

2021. 08. 03. 19:00

Nemcsak a napégéstől, a káros sugaraktól kell tartani a nyáron. A magas hőmérsékelt egészséges és beteg személyekre nézve is veszélyes.

A mostanában tapasztalható időjárás az, amikor nem is javasolják a szabadban való tartózkodást néhány percnél tovább, máskülönben az egészségünkben állapotváltozás tapasztalható, úgymint:

Hőstressz: amikor a hőmérséklet tartósan berendezkedik 30 fok felé és éjszaka sem hűl le a levegő, akkor az kiveszi belőlünk az erőt. Elcsigáz a hőség és tovább romlik a hangulatunk, ha még az alvást is megnehezíti a meleg. A magas hőmérsékelttel járó verejtékezés megterheli a szervezetet és a folyamatos folyadékvesztés magnéziumhiányos állapotot idézhet elő, ami miatt kialakulhat a hőstressz

 

Hőkimerülés: ha a nagy hőség ellenére erősebb fizikai megterhelésnek vetjük alá a szervezetünket, az egyértelműen hevesebb izzadással is jár, így azonban víz- vagy sóhiány léphet fel, amely fejfájást, szédülést, bágyadtságot, heves szívdobogás érzését keltheti.

 

Hőpangás: főleg az idős, a túlsúlyos és a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőket veszélyezteti, amikor a hőleadás nem működik megfelelően. Tünete lehet a hányás, az émelygés, a szédülés, szapora légzés és pulzus.

Hőkollapszus: a hőség miatt a test hűtő funkcióit veti be, de ha ez nem elegendő, akkor keringési zavar léphet fel, amely eszméletvesztést okoz. Ezt megelőzheti émelygés, rossz közérzet.

Hőguta: azonnali ellátást igénylő állapot, amely akár halálhoz is vezethet. Ebben az állapotban már 40 fok felé emelkedik a testhőmérséklet, és mivel a szervezet már minden kompenzálást bevetett, de hőt mégsem tudja levezetni, keringési zavarok lépnek fel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)