Jump to content

Bell parézis – akár a huzat is okozhat ideiglenes arcbénulást

2016. 07. 26. 09:21

A bell parézis igencsak ijesztő betegség, még akkor is, ha az esetek nagy részében sikeresen gyógyul. Az arcidegek, mimikai idegek ideiglenes bénulása sok kellemetlenséggel jár. A megelőzésért tegyük meg, amit lehet!     

Eredeti nevén kevesen ismerik ezt a betegséget, főleg azon szerencsések, akik sosem találkoznak vele. A bell parézis során az arcidegek, mimikai idegek bénulnak le ideiglenesen, a probléma általában a fél arcot érinti.

A jelenség igen sok kellemetlenséggel jár az esztétikai problémákon túl. A legelső ezek közül, hogy nagyon ijesztő, amikor az ember az arcának a felét szinte nem, vagy csökkent üzemmódban tudja használni. Hasonló problémáknál természetesen az első lépés kizárni olyan súlyos betegségeket, mint például a stroke, vagy a daganatok.

A bell parézis jellemzői, hogy nehézkesen működik a pislogás, a nyelvműködés, az ízérzékelés, csökken a könny- és nyáltermelés, valamint az arc petyhüdt állapotot mutat az érintett területen.

A betegséget sok minden kiválthatja: előfordulhat például terhesség, vagy vírusfertőzések következményeként, de akár a huzat, valamint a klímaberendezések miatti hideg levegő is hozzájárulhat a kialakulásában. Ez utóbbiakat mindenképpen érdemes megelőzni a megfelelő védekezéssel, és nem árt tudni róla, hogy milyen következményei lehetnek.

A jó hír az, hogy az esetek legnagyobb részében a betegség orvosolható, és nagyon jól gyógyul. Mindehhez azonban szükség van szakértő orvos segítségére, aki megfelelő kezeléseket, készítményeket ír elő, valamint nyomon követi a betegség állapotát, a gyógyulási folyamat ütemét.

Segíthetnek eset szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógynövények és borogatások, az elektroterápia, vagy az akupunktúra is.