Jump to content

A rossz alvás és a nők

2018. 11. 22. 19:00

A rossz éjszaka, a rossz alvás nincs se korhoz, se nemhez kötve. Betegség, vagy lelkiállapot is okozhatja azt, hogy egy-egy éjszaka nem pihenjük ki magunkat, vagy eleve az elalvás is nehezen megy.

Átmeneti alvászavar mindenki életében jelen lehet, de a nők körében mégis általánosabb jelenség. Most a miértekre keressük a választ.

A gyengébbik nem esetében lényegesen többször fordulhat elő alvászavar, még ha csak időlegesen is. Ennek fő oka a hormonháztartásban keresendő. Az, hogy várandósság során felborul a hormonháztartás, elfogadott tény, hiszen az egész babavárás nagy változásokat eredményez a nő testében és életében. Csodálatos nőként megélni az áldott állapotot, egy gyermek világrahozatalát, de adódhatnak nehézségek is. A terhesség első szakaszában fellépő hormonváltozás eredményezheti a kellemetlen hányingert, az émelygést, a fáradtságot, aluszékonyságot és a rossz alvást is. A terhesség későbbi szakaszában, a kerekedő pocaktól pedig azért válik nehezebbé a pihentető alvás, mert a baba is mocoroghat, és felébreszti az anyát, vagy pedig már kényelmetlenné válnak az alváshoz választott pózok.

Az átmeneti alvászavarhoz nem kell még csak várandósnak sem lenni. A premenstruációs tünetek (hírhedt PMS) sok lány, nő életét megkeserítik. Jellemző az alhasi fájdalom, mellfeszülés és érzékenység, lelki bajok, fejfájás, amelyek mind a menstruáció előjelei lehetnek. Amikor ilyen kellemetlenségekkel, akár fájdalmakkal küzd a nő, úgy az alvás sem olyan nyugodt, hiszen az elalvás és a pihentető alvás is nehezebb lehet.

Egy másik életet kezd el élni az a nő, aki anyává válik. Kétségtelenül gyönyörű és örökké tartó állapot, de senki nem is kecsegtet azzal, hogy anyának lenni egyszerű. A szülés után újabb nehézséggel találhatják szembe magukat az anyukák. Az újszülött gondozása bizony 24 órás feladat, és a baba nem figyeli az anya alváshiányát, mint ahogy azt sem, ha épp elpilledt. Jellemzően az anyukák éberebben is alszanak, hiszen állandóan ugrásra készen vannak, ha a gyerkőc felébred az éjszaka közepén. Ez nemcsak az újszülött babák esetében igaz, hanem a nagyobb gyerekeknél is.

Egy újabb nagy váltás az anyák életében, amikor bölcsődébe, óvodába kezd járni a gyerkőc, és visszaállnak dolgozni. A stresszfaktorok száma megemelkedik, amely ugyancsak hozzájárulhat a rossz alváshoz.

Megint más időszak az, amikor kamaszodni kezdenek a gyerekek, és már vágynak a saját korosztályuk társaságára, ezért eljárnak otthonról. Kalitkába nem zárhatjuk, ezért szabadon engedjük őket, de szigorú időkorlátokat meghatározva. Amíg azonban nincs otthon a gyermek, a legtöbb anya el sem tud aludni. Hatalmas stresszforrás ez egy anya számára.

Ha ez még nem lenne elegendő, akkor a változókor bekopogtatásával is számíthatunk az időszakos alvászavarra. A hormonális változás kihathat az alvás minőségére is.

Csoda, hogy egyáltalán tudunk aludni!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)