Jump to content

A túlsúly lelki háttere

2016. 07. 07. 14:03

A túlsúly nem egyszerűen egészségügyi probléma: a mögötte álló lelki okok jelentősek, és azok kezelése nélkül igen nehéz tartós sikert elérni. Sőt, ezek a problémák akár teljes mértékben megakadályozhatják a fogyást. Érdemes tanulmányozni az erről szóló szakirodalmat.

A Nyitott Akadémia gondozásában nemrégiben jelent meg Lukács Liza pszichológusnő könyve Az éhes lélek gyógyítása címmel. A könyvet mindenkinek javasoljuk, akár újévi fogadalma volt a fogyás, akár régebbi projekt az életében a fogyókúra, de akkor is érdekes, ha a családban van túlsúlyos személy. Ahogy azt a könyvből megtudhatjuk, a túlsúly kezeléséhez komplex szemlélet szükséges. Nem elég csupán a különböző diéták és mozgásformák világában eligazodni, a lelki problémákat is kezelni kell. A fogyással egyidejűleg ugyanis a túlsúllyal együtt járó önértékelési zavar nem szűnik meg! Sok hajdanán kövér ember nyilatkozik úgy: a teste már megváltozott, de ő lélekben még mindig egy elhanyagolt, vagy lenézett, túlsúllyal küzdő ember. Ennek az oka egyértelmű: hiába mutat már mást a tükör, hiába gyógyul a test, ha a lélek nem változik vele együtt.

Az önértékelési problémával küzdő embernél eleve fennáll a kockázat, hogy kétségbeesésében követhetetlen diétákkal próbál meg megszabadulni a súlyfeleslegtől. Minél előbb szeretne elérni minél látványosabb eredményt, csakhogy ez több veszélyt is rejt magában. Egyrészt nagyobb a kockázat a kudarcra, hiszen önsanyargató diétákat nagyon nehéz hosszú távon betartani. Nem csupán az akarat hiánya miatt - sok esetben a test is közbeszól az ésszerűtlen táplálkozás esetén. Másrészt az éhezéssel gyakorta éppen az ellentétes reakciót válthatjuk ki a testünkből: az fogyás helyett raktározni kezd, mintha vészhelyzetet érzékelne - és nem is tévesen.

Ennél még mélyebben húzódó, döbbenetes és elgondolkodtató esettanulmányt olvashatunk Irvin D. Yalom világhírű pszichiáter Szerelemhóhér c. könyvében, a 3. "A kövér hölgy" című fejezetben. [Figyelem, a bekezdés további része cselekményleírást tartalmaz!] A történetben szereplő Betty jelentős túlsúllyal küzd, olyan mértékben, hogy a látvány még a szakember számára is visszatetsző. Ennek ellenére idővel, szépen lassan összehangolódik páciensével, aki - mint a kezelés végén kiderül, érzékeli terapeutája távolságtartását. Mégis a kliense marad, s hogy miért? Egyrészt mert már megszokta, hogy a kövéreket az emberek nem ölelik a keblükre, másrészt ő maga is undorodik a kövér emberektől, a saját túlsúlya ellenére, így megérti pszichiátere hozzáállását. Betty a terápia kezdetén gyakorlatilag maszkot visel, és vajmi keveset árul el a valós énjéről, a belső lelkiállapotáról. Yalom azonban nem hiába lett híres szakember: szép lassan lehámozza róla az álarcot, alatta pedig egy, az apja elvesztése óta halálfélelemmel küzdő nőt talál. Kiderül, hogy az apja rákos volt, és a problémái fogyással kezdődtek, így Betty a túlsúlyt noha gyűlölte, mégis az életre való garanciának tekintette tudat alatt. Persze ez egy oximoron, hiszen mennyire nevezhető életnek, hogy Bettynek a súlyproblémája miatt soha nem volt testi kapcsolata? A terápia pedig nem hiábavaló, az úton haladva a lelki okok feltárulásával a kliens is megszabadul a túlsúlyától.

Nem ritka, hogy a súlytöbblet egyfajta védekező mechanizmus, erre Lukács Liza is rámutat a könyvében. Azért kell azt komplex problémaként kezelni, mert köze lehet hozzá a munkahelynek, a párkapcsolatnak, a családi háttérnek is.

Akkor igazán sikeres és lehetséges a fogyás, ha megtaláljuk és kezeljük a probléma gyökerét, és az abból fakadó jelenlegi rossz viselkedés- és gondolkodásmintákat, tudat alatti blokkokat is.