Jump to content

Fáj, mert fájnia kell

2018. 10. 03. 19:00

Az ember úgy igyekszik kerülni vagy csillapítani a fájdalmat, ahogy csak tudja. Erre többféle módszer is létezik, és mi bőszen használjuk, mert a fájdalom nem jó. Vagyis csak úgy gondoljuk, hogy nem jó, de az és kell is.

Miért úgy alakult, hogy érezzük a fájdalmat? Miért kínoz a fájdalom és akkor mégis miért hasznos?

Fájdalomnak változatai vannak és az intenzitásukat tekintve is lehetnek eltérőek. Most nem térnénk ki a reklámban is hangoztatott férfi náthára, valamint arra, hogy ha egy nő szült, az tudja micsoda fájdalommal jár, és nagyjából ehhez lehet hasonlítani azt is, ha egy férfi lázas. Viccet félre téve, tényleg máshogy fájhat a fejünk, a fogunk, az ízületeink, a sebek, de mindegyikre alkalmas kifejezés az, hogy fáj.

Fájdalmat bármi kiválthat, ami a testünkkel érintkezik, így a vágás, a nyomás, a hideg, a meleg, az áram, az erős fény is képes fájdalmat okozni. Amikor valamilyen külső hatás következtében megsérülünk, olyan sejtek lépnek működésbe, amelyek ezt a fájdalmat érzékelik. Ennek segítségével tudjuk azonosítani, felismerni és bemérni azt, hogy mi fáj és miért. A fájdalomérzetre azonnali reflexszel tudunk reagálni, vagyis igyekszünk attól eltávolodni, ami a fájdalmat okozza, ezáltal megváltozik a viselkedésünk olyan hirtelen, mint ahogy a fájdalom is jelentkezett.

A fájdalom a vegetatív idegrendszer működésében is megmutatkozik, és annak különböző jeleit produkálja: erős szívdobogás, a vérnyomás megemelkedés, felgyorsult légzés, tág pupilla, erős fájdalom észlelésekor ájulás, elsápadás, verejtékezés is jelentkezhet.

A fájdalom életünk része, hiszen hasznos, ha olyat jelez, amelyet a viselkedésünk, testtartásunk megváltoztatásával csökkenteni tudunk. A fájdalom azt is jelezheti, ha valami nem úgy működik a szervezetünkben, mint kellene, vagyis betegségre is felhívhatja a figyelmet. Hasznos, amíg abban segít, hogy a fájdalmat kiváltó okokat megszüntessük. Nagy fájdalom megélésekor azt kívánjuk, hogy bárcsak lennénk érzéketlenek a fájdalomra. Tényleg élnek olyanok, akik nem érzékelik a fájdalmat, azonban, ha azt hiszed, hogy ezzel együtt élni milyen szuper lehet, akkor az nem fedi a valóságot. Akik nem képesek észlelni a fájdalmat, azok kevésbé képesek a veszélyes helyzeteket is felmérni. Beleléphetnek úgy egy szúrós tárgyba, amit észre sem vesznek, de a vérzés és a fertőzés veszélye sokkal nagyobb. Mivel nem fáj a seb sem, nem biztos, hogy azonnal orvoshoz fordulnak, és csak tovább súlyosbodhat a helyzet.

A fájdalom szükséges ahhoz, hogy gyorsabban reagáljunk veszélyes helyzetekre, vagy arra, hogy megszüntessük a fájdalom kiváltóját. A fájdalom viselése mindenki esteében más határon mozog, és ehhez hozzájárul az is, hogy milyen neveltetésben részesülünk, valószínűleg ennek köszönhetően viselik sokkal jobban a fájdalmat az északi népek a délieknél.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)