Jump to content

Legyél cselekvőképes, ha a helyzet úgy kívánja

2019. 09. 19. 19:00

Az élet olyan kiszámíthatatlan, hogy a leggondosabb tervezés ellenére is bekövetkezhetnek olyan események, amelyekkel nem lehet számolni.

Így nem lehet kiszámítani egy balesetet, váratlan helyzetet, amely során megsérülhetünk, de egyes betegség tünete is olyan villámgyorsan megmutathatja magát, hogy ha a környezet nem reagál időben, akkor akár halállal is végződhet.

Hány olyan esetről hallottunk már, amely során a balesetet túlélő csak annak köszönheti az életét, hogy a közelében lévők egyike lélekjelentét nem elveszítve, a legváratlanabb és veszélyes helyzetben is megkezdte az újraélesztést.

Egy rosszullét megtörténhet otthon vagy a nyílt utcán, boltban, bárhol, és akár érhet minket a rosszullét, baleset, de lehet, mi leszünk olyan személy közelében, aki segítségre szorul.

A hatékony segítség érdekében nem árt, ha rendelkezünk némi spiritusszal, lélekjelenléttel az adott helyzetben, de még jobb, ha az újraélesztés szabályait is tudjuk. Lehet ugyanis talpraesett valaki, ha nincs ismerete az újraélesztéssel, ugyanis nagyobb gondot lehet okozni.

Sosem lehet tudni, hogy mikor állít az élet elénk olyan pillanatot, amikor újraélesztést kell végrehajtanunk, éppen ezért szükséges, hogy tudjuk, mit kell tennünk.

Ha azt tapasztaljuk magunk körül, hogy valaki bajba került, rosszul lett, balesetezett, és az ijedtségtől nem inalunk el, akkor emberi jó érzésünk vezérelhet a segítségnyújtásra. Meg kell szólítani az érintett személyt, hogy tudatánál van-e. Ha magánál van, akkor is érdemes a mentőt hívni zavart tudatállapot, szemmel is látható sérüléskor, de ha a személy nem is reagál az enyhe rázásra, megszólításra, hívjuk a mentőt, kérjünk járókelőktől segítséget.

Amit azonban mi tehetünk addig, amíg a hivatásos segítség meg nem érkezik, hogy a hátára fektetetett beteg légútját megvizsgáljuk. A hátán fekvő beteg fejét némileg hátra kell billenteni. A hátracsúszott nyelvet ki kell húzni, a hányadékot, az idegen tárgyat el kell távolítani. Amennyiben szabad a légút, úgy papírzsebkendővel, valamilyen ruhaanyaggal töröljük ki a beteg száját. Figyeljük meg, hogy van-e mellkasmozgás. Amennyiben nincs, alkalmazzunk szájon át történő belégzést. A lélegeztetés során bejuttatott oxigén elegendő lehet ahhoz, hogy a beteg fontos szervei ne sérüljenek. Az orr befogásával juttassunk a beteg száján át levegőt. A szívmasszázs kövesse a lélegeztetést. A 30 mellkaskompressziót újból két belégzés kövesse, és mindezt addig végezzük, amíg a szakavatott segítség meg nem érkezik. Ez fizikailag és lelkileg is megterhelő lehet, ezért ha van másik személy a közelünkben, akkor átveheti a szívmasszázst, lélegeztetést.

És most nézzük meg a gyakorlatban is:

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=mPhxfaP_WZE)