Jump to content

Betilthatják az energiaitalokat a kiskorúak számára

2024. 04. 04. 10:06

Az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtotta be a KDNP. A szigorítást azzal indokolták, hogy aggasztó méreteket öltött a fiatalok energiaital-fogyasztása. Egy felmérés szerint tízből nyolc fiatal rendszeresen iszik ilyet. Szakemberek szerint a túlzott energiaital-fogyasztás veszélyes az egészségre.

Energiaitaloktól roskadoznak az üzletek polcai, egyre többfajta ízből lehet válogatni. A Híradóban bemutatott nagykállói boltban van olyan nap, amikor száz darabot is eladnak belőle.

Az energiaitalok különösen népszerűek a fiatalok körében, sokan az iskolában is ezeket isszák.

A Baranya Vármegyei Angster József Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy nap mint nap azt tapasztalják a diákoknál, hogy úgy érkeznek az iskolába, hogy ott van a táskájukban az energiaital. „Természetesen ezt nem vehetjük el tőlük” – fogalmazott Rácz Antal.

Az energiaitalok dobozain ugyan fel van tüntetve, hogy a magas koffeintartalmuk miatt nem ajánlott gyermekeknek, ezt sokan figyelmen kívül hagyják.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy másfél évvel ezelőtt egy 14 éves fiú energiaital fogyasztása miatt halt meg egy általános iskolában.

„A mentők 250 ilyen esettel találkoztak az elmúlt évben enyhébb esetben izomremegés, rossz közérzet, szédülés, mellkasi fájdalom, súlyosabb esetben azonban akár szívritmuszavar, eszméletvesztés és hirtelen halál is lehet a következmény. Az energiaital túladagolása életveszélyes” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

 

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)