Jump to content

8 dolog, ami súlyosbítja az allergia tüneteit

2015. 09. 27. 18:51

Az allergia önmagában is borzasztó tud lenni, ám ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy miket érdemes a szénanátha szezonban elkerülni, akkor könnyen öntudatlanul is súlyosbíthatjuk a kellemetlen tüneteket.

Íme az a 8 dolog, ami jobban teszel, ha elkerülsz az allergiaidőszakban!

1.- Pollenszerű fehérjét tartalmazó gyümölcsök:
Ha minduntalan tüsszögsz és krákogsz, akkor lehet, hogy orális-allergia szindrómától is szenvedsz! Ezt számtalan gyümölcs okozhatja, mint például az alma, a paradicsom, vagy a sárgadinnye. A pollen és számos fehérje valójában közeli rokonok, ezért a szervezetünk szemében úgy tűnik fel, mintha nagy kanállal lapátolnánk magunkba a polleneket, ezért reagál kaparó torok és tüsszögés formájában.

2.- Kontaktlencse:
Ha masszívan beütött az allergiaszezon, jobban teszed, ha szemüvegre cseréled a kontaktlencséidet. Ez utóbbi ugyanis gyakrolatilag csapdába ejti a polleneket, amik így még hevesebb allergiás reakciókat okoznak.

3.- Stressz:
Egy vizsgálat megállapította, hogy a stresszes embereknél sokkal intenzívebben lépnek fel az allergiás tünetek. Szerencsére ezen könnyen segíthetünk: csak relaxáljunk és lazuljunk el!

4.- Alkohol:
Az alkohol nagy általánosságban, de legfőképp a fehérbor az, ami komoly mértékben képes a szénanátha tüneteit súlyosbítani szulfitjainak köszönhetően.

5.- Parfümök és illatosított gyertyák:
Bármi, ami illóolajokat tartalmaz irritálhatja a szemet és a nyálkahártyát.

6.- Klór:
Nem is kell megmártóznunk a medence hűvös vizében, elég ha csak mellette üldögélünk hogy az allergiás tüneteink a többszörösükre nőjjenek. A klór ugyanis egy irritáló gáz, ha pedig a medence mellett erős klórszagot érzünk, az azt jelenti, hogy a szervezetünkbe is kerül belőle.

7.- A ruháink:
A ruhák szöveteibe könnyen elraktározódik a pollen, ezért sajnos allergiaidőszakban jóval gyakrabban kell őket kimosnunk, ráadásul legalább negyven fokon.

8.- Reggeli zuhanyzás:
A nedves testen és hajon sokkal inkább megtapadnak az apró pollen szemcsék, így egész nap belélegezhetjük őket. A szakemberek ezért azt tanácsolják, inkább estére tegyük a tisztálkodás időpontját.