Jump to content

Tüsszögés, viszketés, orrfolyás. Kerüld el!

2015. 09. 27. 18:49

A száraz, forró nyár nemcsak a meleg miatt kibírhatatlan sokaknak, hanem az alattomos kis virágporok nehezítik meg egyesek életét. Nem is kevesekét. A pollenallergia millióknak okoz szenvedést tavasztól ősz végéig.

Becslések szerint Magyarországon körülbelül két millióan küzdenek tüsszögéssel, viszketéssel, orrcsorgással, kiütésekkel, szemviszketéssel. Akik pedig ennél súlyosabb tüneteket is produkálnak, úgymint asztma, számuk akár a kilencven ezret is elérheti.

A szárazság nem kedvez a pollenallergiában szenvedőknek. Gyakori tünet a kiütés, sömör, amely a bőrön jelentkezik az allergénnel való érintkezéskor. Számolni kell a szem vörösödésével, a kötőhártya gyulladásával is. Az orrnyálkahártyára került allergéntől a szervezet orrfolyással és tüsszögéssel igyekszik megszabadulni. Ezek az enyhébb tünetek, de súlyos esetben a légutakban található hörgők úgy megduzzadnak, hogy légzési nehézségeket okozhatnak és kialakulhat az asztma.

Bármelyik tünet jelentkezésekor keresd fel az orvosodat addig, amíg a baj nem súlyosbodik. A legjobb az lenne, ha az allergént el tudnánk kerülni, de ez sokszor lehetetlen. Van azonban néhány olyan tanács, amelyet érdemes megfogadniuk a pollenallergiában szenvedőknek – feltéve, hogy az kivitelezhető.

Amikor az allergén növény virágzása a legnagyobb mértékű, akkor érdemes zárt helyen tartózkodni a nap legnagyobb részében. A pollenszűrős légkondicionáló is nagy szolgálatot tehet az allergiások számára.

Nyaranta, a nagy melegben nem okoz gondot a hajmosás. Éppen ezért és a pollenek eltávolítása miatt is érdemes esténként hajat mosni.

Aki a fűfélékre allergiás, az ne lehetőleg ne feküdjön ki fűre napozni. Ugyanígy nem ajánlatos füvet vágni sem. Ez egy alapos indok a fűnyírás megúszásához.

A napszemüveg nem csak az UV-sugarakat szűri meg, hanem a polleneket is. Nem kerül annyi a szembe. A virágos rét igazi rémálom az allergiásoknak. Illő az ilyen helyeket elkerülni.

Az arcot és az orrjáratot érdemes naponta többször lemosni, kimosni. Az orrlyukba kent krém is felfogja a bejutó virágport.

A dohányzást mellőzni kell, de a füstös helyeket is kerülni érdemes, mert csak súlyosbítja az allergiás reakciót.

Ne használj olyan szépségipari termékeket, amelyek az allergén növényt is tartalmazzák.

A házi kedvencek szőrében ugyanúgy sok pollen megtapadhat, mint a hajunkban. Mivel az állatokat nem fürdethetjük meg naponta, így kénytelenek vagyunk kerülni a társaságukat.