Jump to content

Tények és tévhitek az allergiáról

2018. 07. 25. 11:22

Tényleg ki lehet nőni? Gyógyszer nélkül is magától elmúlik? Felnőtt korban már nem alakulhat ki? A válaszokat a cikkben találod.

„Az allergiát kinövi az ember”

Természetesen egyes esetekben igaz. Szabó Alexandra dietetikus példaként említi, hogy a kisgyermekkori tejfehérje-allergiát megfelelő diétával ‒ a tehéntej és a belőle készült tejtermékek étrendből történő kiiktatásával ‒ kinőheti valaki. Ám ez nem mindenkire és nem minden allergiára igaz. Ezért kell betartani az életmódbeli változtatásokat és követni a kezelőorvos utasításait.

„Felnőtt korban, ha eddig nem voltam, már úgysem leszek allergiás”

Tévhit. A pollenallergia, a rovarcsípésekkel kapcsolatos allergia, az élet-intolerancia vagy a táplálék-érzékenység kialakulhat felnőtt korban is.

„Gyógyszer, orrspray nélkül is elmúlik”

Sajnos ez nem így van, kezelés, illetve a tünetek enyhítése nélkül nem szűnnek meg az allergiás panaszok.

„Ez nem is igazi egészségügyi probléma, csak divat”

Gyakori tévhit, hogy az allergia nem betegség, csak valami enyhébb probléma. Valójában az allergia az immunrendszer kóros reakciója, amely az allergén anyagok hatására specifikusan jelentkezik, nem várt tünetegyüttest okozva.

Allergia számos formában jelentkezhet. Érzékenység kialakulhat pollenekkel, gombafélékkel, élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, tartósítószerekkel vagy éppen a házipor-atka ürülékével szemben. A tünetek is sokfélék lehetnek a csalánkiütéstől az orrfolyáson át egészen a súlyos, életveszélyes reakciókig, mint amilyen a fulladással járó gégeödéma. Ezért az allergiásoknak különös figyelmet kell fordítaniuk az életmódjukra, a lehetséges kockázatokra és a megfelelő kezelési módokra is.

„Elég, ha egészségesen élünk, és akkor magától megszűnik”

Igaz, hogy sokat számít a tudatos, változatos táplálkozás, az allergénektől mentes étrend, az elegendő folyadékbevitel, a friss levegőn való rendszeres testmozgás, a normál testsúly megtartása és az, ha inkább természetes anyagokkal vesszük magunkat körül. De ez legfeljebb a tünetek enyhítésére elegendő és a már kialakult allergiát nem szünteti meg.

„Tengerpartra vagy jó messzire kell utaznom, és akkor ott biztosan nem leszek szénanáthás”

Bár a tengerpartokon, homokos, kavicsos területeken jóval alacsonyabb számban fordulnak elő pollenek, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincsenek is. A fűfélék és a parlagfű pollenjei a világ számos táján megtalálhatók. Így nehezen lehet elkerülni a velük való érintkezést.

Egyúttal fontos megjegyezni, hogy a jól kiválasztott orrspray-k és allergiagyógyszerek viszont enyhítik a szenvedést és megszüntetik a kellemetlen tüneteket.

„Akkor már soha többé nem mehetek virágboltba?”

Gyakori tévhit, hogy ha valaki allergiás valamilyen pollenre, akkor a virágokra is az lesz. Szerencsére ez nincsen így.

(Forrás: egeszsegmozaik.hu | kép: pixabay.com)