Jump to content

Fűtési időszak = fokozott allergia?

2018. 11. 20. 19:00

Ránk köszöntött a novemberben teljesen normális időjárás, vagyis a hideg és az eső kellemetlen vegyítéke. Ezzel együtt megkezdtük otthonaink fűtését is.

Eddig tényleg nem érhette panasz az időjárást, mert tavaszias napsütéssel, kevés csapadékkal kellet számolnunk, most azonban már a normális arcát mutatja az ősz. Ezzel együtt megjelentek a megfázásos megbetegedések. Hamarabb megfájdul a torkunk, tüsszögünk, köhögünk, csorog az orrunk. Ezeket a kellemetlen tüneteket hajlamosak vagyunk a hidegnek tulajdonítani, pedig egészen más tényezők is szerepelhetnek abban, hogy ugyanezeket a tüneteket produkáljuk.

Tudtad-e, hogy a pollenallergiában szenvedők tünetei erősebbé válhatnak a fűtési időszakban? Ez annak köszönhető, hogy a meleg levegő cirkulál és így a levegőben keringő allergiát okozó szemcsék hamarabb elérhetik a nyálkahártyát. A poratka jelen van mindenhol, így az ágyneműnkben, a matracunkban is jelen lehetnek.

A lakásban élő háziállatok szőre is okozhat allergiás tüneteket és a téli időszakban ez még inkább felerősödhet.

Ugyancsak fűtési időszakban jelentkezhet a penészgomba megjelenése. A nem megfelelő hőszabályozás során megjelenő penészgomba spórája a levegőbe kerülve allergiás reakciót válthat ki. Főleg az otthonok északi és hidegebb falain tűnik fel a falat csúnya feketeségbe borító penész, vagy a hőhidaknál tűnhet fel. Az allergiás tünet megszüntetéséhez az azt kiváltó penészt kell elhárítani.

A fűtéssel együtt megnő a lakás hőmérséklete. Ha emellett a páratartalom alacsony, akkor a poratkára érzékenyebbek küzdenek kellemetlen tünetekkel, de a magas páratartalom is kedvez az allergének megjelenésének.

Ősszel és télen, amikor az időjárás csapadékosabbra és hidegebbre fordul, akkor a jelentkező tüneteket sokkal inkább megfázásos, influenzás megbetegedésnek tulajdonítjuk, mint allergiának. Kétségtelenül hasonlítanak a tünetek, de ha a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás tíz nap múlva sem szűnik meg, akkor valószínűbb, hogy allergiával van dolgunk. Ebben az esetben arra kell törekedni, hogy felismerjük az allergén anyagot, és annak jelenlétét meg kell szüntetni, vagy legalábbis a minimálisra érdemes csökkenteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)