Jump to content

Minden, ami körülvesz, allergén lehet

2019. 02. 05. 19:00

Egyre inkább igyekszünk egészségtudatosan és természetesebb módon élni, de abban a világban, ahol minden olyan mű, ember által alakított és befolyásolt, már nagyon nehéz. Az egész szervezetünk reagál erre.

Egyre több ételallergiában szenvedő beteg keresi fel orvosát, de nemcsak az élelmiszerekben felhalmozott, az szervezetünk által feldolgozhatatlan allergénekkel kell szembenéznünk, hanem az egész háztartásunk tele van allergénekkel. A legtöbb pontosan az otthonunk és a saját tisztaságunkat szolgálja, azonban emellett kellemetlenségekkel is járhat használatuk.  

Olyan termékek okozhatnak bőrirritációt, amelyek eredeti rendeltetése a bőrünk tisztítása, ápolása, hidratálása, ránctalanítása, stb., ennek ellenére van, akinél jóval többet ártanak ezek a termékek, mint használnak. Használatuk után éget, viszket a bőr, piros foltok, gyulladások jelennek meg a kezelt felületen. Olykor egyértelmű, hogy a kellemetlen tüneteket mi okozza, máskor azonban kisebb nyomozás, termékek próbája és kizárása szükséges ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, melyik termék is a ludas.

Azt tanítjuk a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól kezdve, hogy minden alkalommal használjanak szappant kézmosáskor. Csakhogy, jól tudjuk milyen kellemetlen az is, ha a szappantól kiszárad a kézbőrünk, mert az a bőr kirepedésével, kisebesedésével járhat, amely fájdalmas is. Mit teszünk ez ellen? Természetesen kézkrémet használunk, amely ugyancsak tartalmazhat irritáló vegyi anyagokat. A legjobb olyan termékeket használni, amelyek bőrsemlegesek, így megfelelően tisztítanak, de nem oldják le a védelmező zsírréteget a kezeinkről.

A legtöbb nő számára ugyancsak ismert a mosogatószertől kicserepesedett kéz állapota. Még a mosogatógép gyakori használata mellett is szükség lehet a kézi mosogatásra. Ennek elkerülése érdekében érdemes gumikesztyűt használni, mint ahogy tisztítószerekkel való takarítás során is.

Szeretjük a tiszta, illatos és puha ruhákat, ezért gyakran mosunk és ehhez mosószerek különböző formáját használjuk, valamint öblítőket és vasalást könnyítő anyagokat. Ezek hatékonyak lehetnek a ruhára nézve, de van, amelyik tiszta ruha felvétele nemhogy jó érzést nyújtana nekünk, hanem kellemetlen viszketést, kényelmetlen viseletet, bőrpírt eredményez. Ezt tapasztalván joggal gyanúsíthatjuk valamelyik mosáshoz használt terméket, ezért ugyancsak illatanyagtól mentes termékekre érdemes váltani.

Az arckrémek esetén sokaknak kísérletezniük kell azért, hogy a bőrüknek megfelelő terméket megtalálják. Az arcbőr amúgy is érzékeny, és aki még érzékeny bőrtípusú is, annak sokkal nehezebb megtalálni azt a krémet, amely táplálja, védi a bőrt, nem pedig irritálja.

A bőrünk érzékenyen reagálhat a hőmérsékletre is. A meleg hatására kipattoghat a bőr, és a hidegre is lehetünk érzékenyek. Egyes ruhadarabok anyaga is irritálhat, mint ahogy a parfümök is.

A növények, az állatok szőre és az ételek is kiválthatnak allergiát. Szinte nincs is olyan ember, aki valamire ne mutatna allergiás reakciót.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)