Jump to content

Most van sok vagy régen is volt?

2019. 05. 16. 19:00

Több helyről halljuk és olvassuk, hogy egyre több az allergiás beteg, és ebben nagy szerepe van az ember környezetkárosító tevékenységeinek. Csakhogy egyre több az ételallergiások száma is.

Gluténérzékeny, lisztérzékeny, laktózérzékeny, és még lehetne sorolni, hogy milyen ételek válthatnak ki egyes személyekben allergiás reakciót. Amely korábban szinte ismeretlen volt, az most egyre többek esetében tűnik fel. Tényleg nőtt az ételallergiások száma, vagy csak most ismerjük fel, hogy mivel állunk szembe?

Folytonos puffadás, állandósult gyomorpanaszok, kiütések, puffadás, székrekedés, hasmenés. Mind-mind olyan kellemetlenségek, amelyekre azonnal felfigyelünk, ha jelentkezik. Még inkább feltűnik, ha állandósul az életünkben. Ha a kellemetlen, fájdalmas tünetek egy bizonyos élelmiszer elfogyasztása után mutatkozik meg, akkor valószínűsítjük, hogy érzékenyek, allergiásak lehetünk valamire. A diagnózist talán még mi is felállíthatjuk, de ezzel a gyanúval természetesen érdemes felkeresni az orvost is.

Az ételallergiát tehát még mi magunk is felismerhetjük, ha az látványos tünetekkel társul. Nehezebben felismerhető, ha a jelek nem olyan egyértelműek. Akár éveken át küzdhetünk valami titokzatos, életünket megkeserítő problémával. Az apróbb, minimális fájdalommal járó tünetekkel általában nem rohangálunk azonnal orvoshoz, így évekig is elhúzódhat mire fény derül arra, hogy ezeknek a tüneteknek a hátterében ételallergia ál.

Egyre több emberről derül ki, hogy valamelyik összetevőre allergiás reakciót vált ki a szervezetben. Vajon ez újkori probléma, vagy mindig is jelen volt, csak a korábbi időkben az orvostudomány és a társadalmi kommunikáció sem foglalkozott annyira ezzel a kérdéssel?

Az biztos, hogy ma sokkal gyorsabban jutunk hozzá bármilyen információhoz, az orvostudomány is fejlettebb. Az is bizonyos, hogy az ételallergia tünetei nem kibírhatatlanok, és nem mindig jelentkeznek (ha elkerüljük az adott élelmiszer fogyasztását), így az allergiás esetekről nem készítettek feljegyzéseket csak akkor, ha az nagyon kirívó esetnek számított. Ilyen értelemben tudomásunk sincs arról, hogy a múltban mennyire lehetett jelent az ételallergia. Mivel még ma is kevesen ismerik fel, és fordulnak orvoshoz azért, mert valószínűleg valamilyen összetevőre érzékenyek, úgy a múltban ezt még nehezebb volt felismerni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)