Jump to content

Nyári nyavalyák

2019. 07. 04. 19:00

A nyár a szünet, a napsütés, a meleg, a nyaralások ideje, és igyekszünk a legjobbá tenni nyári szünetünket, de kellemetlenségek is színesíthetik az üdülés és a pihenés időszakát.

A nyár a nyaralás, a jó kedv, a szabadban való mozgás, játék, a szórakozás, a szabadtéri programok ideje, de ezt a sok jó történést hamar agyoncsaphatja egy hirtelen jött betegség.

Áldásosnak érezzük a klímaberendezések működését, de a nem jól üzemelt, karbantartott légkondi betegségeket okozhat. A kinti és a benti hőmérséklet nagy különbsége is megfázásos tüneteket produkálhat, és nem ritka a fejfájás, a köhögés. Ezeket a kórtüneteket az úgynevezett légionárius betegségnek nevezzük. Nem is azonnal jelentkezik a probléma, hanem néhány napos lappangási idő után érezhetjük a fájdalmas, kellemetlen tüneteket, amelyek akár fel is erősödhetnek és akár magas lázat is produkálhat.

A nyár a növények szaporodásának ideje is, és aki allergiás egyes növények pollenjére, erősebben érezhetik az allergia tüneteit. Szénanátha, szem viszketése, könnyezés, köhögés, kaparó torok, akár hőemelkedés vagy láz is kísérheti. Megfázáshoz hasonlító tünetekkel kezdődhet az allergia, és aki ezelőtt még nem volt érzékeny a virágporra, talán össze is téveszti a náthával. Az allergia azonban akár őszig is elhúzódhat.

Ha nyár, akkor nyaralás. Aki pedig utazik, mindegy, hogy belföldön vagy külföldön teszi azt, találkozhat a kényelmetlen hasmenéssel. Főleg azokra jellemző, akik az országot elhagyva, egzotikus helyen keresik a nyugalmat. A nem megfelelő higiénés körülmények, a nem megfelelő minőségű strand vize is okozhat hasmenést. Nyáron különösen oda kell figyelni az étkezésre, az ételek hidegen tartására, mert a romlott ételek fogyasztásának tünete a hasmenés lehet. Komolyabb esetben igen komoly, akár kórházi ellátásra szoruló fertőzés lehet. Amennyiben a hasmenés tapasztalható, úgy diétát érdemes tartani, és figyelni szükséges a folyadék bő pótlására. A víz feltétlenül palackos legyen, ne a csapból engedjük.

A nők és kislányok esetében fokozottan ügyelni kell a húgyúti fertőzések elkerülésére. Ez főleg a gyengébbik nemre jellemző kellemetlenség lehet, amelynek oka a sokkal rövidebb húgycső, ezáltal ugyanis könnyebben elkaphatnak fertőzéseket. A bőséges folyadékpótlás, a gyógyteák fogyasztás enyhíthet az esetleges fájdalmakon.

A nyár azt is eredményezheti, hogy többet tartózkodunk a szabadban és egyben a napon is, amely elől nem is biztos, hogy el tudunk bújni. A megelőzés nagyon fontos, ezért a fejfedő, a napégés elleni magas faktorszámú krémmel való védelem kötelező mindenki esetében.

A magas hőmérséklet mellett feltűnhetnek zivatarfelhők, amelyek ugyan lehűthetik a levegőt, de mind a meleg, mind a frontok, mind a változó légnyomás okozhat fájdalmas vagy kellemetlen tüneteket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)