Jump to content

Sebes, fáj. Az orrnyálkahártya sérülései

2019. 09. 26. 19:00

Az ősszel nemcsak a több csapadék, a hűvösebb időjárás és a levelek színesebbé válása, lehullása várható, hanem a náthás időszak is beköszönthet.

A nátha egyik velejáró, kellemetlen tünete, következménye az orrfolyás, amelyet azonnal igyekszünk megszüntetni zsebkendő vagy orrcsepp, orrspray használatával. Senki sem szereti betegnek érezni magát, ezért mindent megteszünk a gyógyulás érdekében. Azonban, ha a betegség nem uralkodik el felettünk, sok esetben orvos sem lát, így lábon hordjuk ki a betegség minden fájdalmas és kellemetlen tünetét. Ezzel nemcsak mások egészségét befolyásoljuk, hanem a saját gyógyulásunkat is.

Igyekszünk otthoni megoldást találni az enyhébb lefolyású betegségre, így az orrjárat felszabadítása során úgy használjuk az orrcseppet és orrspray-t, hogy el sem olvassuk használati útmutatóját. Azon ugyanis fel van tüntetve, hogy meddig javasolt használni a terméket ahhoz, hogy ne sérüljön az orr nyálkahártyája. Az előírtaknál többszöri használat miatt további kellemetlenségekkel kell számolni. Az orrspray használata ellenére is ugyanúgy fennállhat az orrdugulás, de az orrnyálkahártya annyira sérülhet, kiszáradhat, hogy további fájdalmakkal és kellemetlenséggel kerülünk szembe. Arról nem is beszélve, hogy a túlzott használat miatt akár gyógyszerfüggőség is kialakulhat.

Az orrcsepp alkalmazási idején túl, ha nem felső légúti megbetegedésről van szó, akkor meg kell szüntetnie az orrdugulást is. Ha az alkalmazás ellenére is ugyanúgy jelen van a dugulás, akkor elképzelhető, hogy már orrcseppfüggőség alakult ki.

Csak az tudja milyen kellemetlen a folyamatos orrdugulás, aki ezzel küzd. Természetes igényünk és vágyunk az orron való szabad légzés. Ha az orr bedugul, akkor a legfőbb vágyunk a kidugítása.

A hónapokon át használt orrspray használata annyira kiszáríthatja, kisebesítheti az orr belső felületét, hogy fájdalommal kell együtt élni, de az orrdugulás sem szűnik meg annak ellenére, hogy arra való készítményt használunk. érdemes felkeresni fül-orr-gégészt, esetleg egy allergiatesztet készíttetni, mert előfordulhat, hogy a háttérben egy nem ismert allergia állhat.

Az orrnyálkahártya sérülése bár nem tűnik komolynak, mégis fájdalmas és kellemetlen. A kiszáradás, gyulladás mellett vérzés jelentkezhet, emellett orrpolip is kialakulhat, a középfül gyulladásához is vezethet.

A tartós orrdugulást eleve okozhatja orrpolip, de az orrsövényferdülés is. Emiatt szükséges minél hamarabb kideríteni a folytonos orrdugulás okát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)