Jump to content

Pici, sok és allergiát okozhat

2020. 08. 11. 19:00

Amikor azt halljuk valakitől, hogy allergiás, azonnal a virágporra gondolunk, pedig más is kiválthatja a kellemetlen tüneteket, és ugyanúgy apróságról van szó.

Ez az apróság pedig bárhová megyünk, mindenhol jelen van. A legtisztább otthonban is hemzseg a por, bármennyire is küzdünk ellene. Egyre többen küzdenek az allergiával. Van, aki már évek óta tapasztalja magán, hogy mit jelent allergiásnak lenni, de bárkinél és bármikor megjelenhet a bosszantó köhögés, tüsszentés, orrfolyás. A virágpor mellett a leggyakoribb allergiaokozó a por. A poratka által okozott allergia nemcsak tavasztól őszig kínozza az arra érzékenyeket, hanem ugyanúgy jelen lehet az életünkben télen is.

A poratka egy pókszerű icipici lény, amelynek több ezer faja létezik. A szabad szemmel nem látható, emberi és állati eredetű szerves anyagokkal táplálkozó kis lény szeret a közelünkben élni, mert bőségesen kínáljuk számukra az élelmet és a lakhelyet. Minél többen élünk nagyobb városokban, annál jobb életfeltételeket biztosítunk számukra. A poratkát pedig mi magunk visszük be otthonunkba, ráadásul tudtunkon kívül. A háztartásunkban lévő szövetek megfelelő lakhelyet biztosítanak a körülbelül 90 napig élő atkák számára.

Az allergiás reakció

A kellemetlen tüneteket az apró, 1 mm-nél is kisebb atka ürüléke válthatja ki. Ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy egy poratka sem okoz allergiát, ám minél többen kerülnek be az otthonunkba, annál nagyobb az esélye annak, hogy az ürülékük bekerül a légútba, amely az allergiához vezethet. Ez az állapot pedig nem olyan, mint a pollenre allergiások esetében, hogy idővel elmúlik. A poratka ugyanis mindig jelen lehet. A kezeletlen porallergia asztmává is fejlődhet.

Szakemberek kutatásai szerint az otthonunk olyan helyein nagyobb százalékban lehet jelen a poratka, ahová az utcáról beérve megérkezünk, leülünk, lefekszünk. Így a nappali foteljai, kanapája nagyobb számban ad otthont poratkának, mint a hálószobai ágy, ahová már hálóruhában és lefürödve érkezünk. Már azt is tudják a kutatók, hogy a poratkák nyugalmát rendkívül megzavarja az ultrahangos készülékek használata, így az is egy védekezési módszernek tűnhet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)