Jump to content

A maszkhasználat szemre ható veszélyei

2021. 02. 11. 19:00

Már nem dohogunk, nem háborgunk. Elfogadtuk, hogy a maszkhasználat a magunk és mások egészségének megvédése érdekében is szükséges.

De vajon tényleg védjük magunkat a maszkkal? Természetesen sok kórokozót felfoghat a maszk, köztük a koronavírust is, de kellemetlenséget is okozhat. Nem azt, hogy állandóan a táskánk aljából, farzsebből kell előkotorászni az arcot védő anyagot, vagy idegesek vagyunk, ha nincs nálunk egy. És még csak nem is arról a kellemetlenségről van szó, amelyet az ad, hogy húzza a fülünket, kevésbé kapunk levegőt benne. További nehezítő tényezőt jelent a maszkkal együtt a szemüveg viselése is. Az állandó párásodás megnehezítheti a mindennapokat.

Azonban az utóbbi időben egyre többen jelentkeznek szemproblémákkal. Különböző bakteriális szemfertőzéssel, sérülésekkel, kellemetlenségekkel keresik fel a szakembereket. Az allergiás reakciók száma is megnövekedett, de az eltömődött könnycsatorna panaszával is gyakran keresik fel a szemészeket. Az egyszer használható maszkokat sok esetben nem egyszer használják, amely fertőzésveszélyes mind a szemre, mind az egészségünkre, ugyanakkor a mosható darabok sem biztos, hogy sokkal jobbak. Ha a mosószer összetevői megmaradnak a maszk szövetében ugyancsak irritációt okozhatnak. A szemet érintő gyakoribb problémák és a maszk használata közötti kapcsolat létező, és talán a maszk alól kiáramló meleg levegő erősíti fel a szem érzékenységét, okoz szemszárazságot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)