Jump to content

Ki fogja nőni, de tényleg?

2021. 07. 13. 19:00

Sok mindent hozunk magunkkal genetikailag, így az allergiák egy része is öröklött, és nem azonnal, hanem idővel, fokozatosan mutatkoznak meg.

A túlérzékenység általában az, amelyre nagy az esély, hogy később a gyerekek kinőnek, de ez sem biztos, hogy így lesz, mert bizony felnőttként is szenvedhetünk azoktól.

Sokféle allergia létezik, de közülük nagyon gyakori az emberiség körében a por-, a pollen-, az állatszőr-, az étel-, a rovarcsípés- vagy a gyógyszerallergia, és a számuk egyre csak nő. A test heves és téves immunreakciónak okát még máig kutatják a szakemberek. Kutatások bizonyították, hogy a fiatal korosztályba tartozó nők esetén gyakoribb az allergia, de a gyerekek körében is gyakori az ekcéma, az asztma és a valamilyen ételre való allergia. Az ekcéma például annyira gyakori a gyerkőcök körében, hogy a világon minden ötödik gyermek szenved a kellemetlen és fájdalmas bőrirritációtól.

Ahogy mondani szokták egyes tipikus gyermekbetegségekre: majd kinővi. Erre is van példa, ugyanakkor az emberek nem születnek pollenallergiával, vagyis szervezetük „meg is szokhatja” ezt az állapotot.

Nem könnyebbülhet meg az sem, aki jelen pillanatban mentes mindenféle allergiától, ugyanis az, hogy most még nem jelentkeznek a tünetek, nem jelenti azt, hogy nem is fog. Amikor a szervezet megtelik az allergénnel, akkor a heves válaszreakció elindul és vele együtt a tünetek is: tüsszögés, orrfolyás stb.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)