Jump to content

6 lépés az egészségesebb életért

2015. 09. 27. 19:02

Azt hiszed, hogy az egészséges életmód valamiféle hókuszpókusz, ami rengeteg időt, energiát és pénzt igényel? Vagy azt, hogy soha többé nem eheted a kedvenc ételeidet? Szerencsére ez nem igaz, hiszen már egészen apró lépésekkel is csodát tehetsz a testeddel és a közérzeteddel!

Igyál vizet!
A bőséges üdítő- és gyümölcsléválaszték láttán nem csoda, ha elfelejted, hogy a csap segítségével is olthatod a szomjad. A napi kétliteres ajánlott mennyiség eleinte soknak tűnhet belőle, ám amennyiben egy-két pohárnyival kezded, majd folyamatosan növeled az adagot, pár héten belül természetessé válik számodra, hogy a mosdóhoz vagy a vízautomatához indulsz. Természetesen szénsavmentes ásványvíz is tökéletes erre a célra, csak a nitrit- és nitráttartalomra figyelj, hogy minél alacsonyabb legyen!

Csökkentsd a koffeinmennyiséget!
A kávé, a kóla, az energiaital és a csokoládé mind koffeint tartalmaz. Bár az élénkítő vegyület életmentőnek tűnhet az álmos reggeleken, sajnos függőséget okoz, mivel a szervezeted egy idő után már meg sem próbálja magától helyreállítani az összpontosításhoz szükséges éberségi szintet. A lassankénti adagcsökkentés jelenti az egyetlen megoldást – ha pedig kávérajongó vagy, a napi harmadik csésze már mindenképpen koffeinmentes változat legyen!

Egyél levest!
Fölöslegesnek tartod a levesevést, ezért szinte soha nem is döntesz mellette? Rosszul teszed, mert a zöldségekből készült lédús fogás megfelelő elkészítés mellett igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett pedig kevés kalóriát tartalmaz. Bónuszként pedig hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, így a főételből kevesebbet igényelsz majd a jóllakáshoz.

Eddz néhány percet!
Már heti ötször félórányi mozgás is elegendő a szív- és érrendszer egészségének hatékonyabb megőrzéséhez. Ez azt jelenti, hogy ha kétszer tizenöt percet lecsípsz a hétköznapokból, máris körülbelül a felére csökkented az infarktus kockázatát, illetve az elhízás veszélyét. Megéri, ugye? Az edzés nemcsak futás vagy séta lehet, hanem akár kerékpározás vagy valamilyen otthon végezhető gyakorlatsor is. A lényeg, hogy izzadj meg!

Szellőztess!
Nemcsak akkor kell szellőztetni a lakásban vagy az irodában, ha már állott a levegő. Napi kétszer tíz perces ablaktárás még zimankó esetén is ajánlott, mert a levegő oxigéntartalma közvetlenül befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítményed. Tény, hogy nem szabad mindent a környezetre fogni, de ha lankad a figyelmed, mindenképpen érdemes megpróbálkozni egy szellőztetéssel – főleg, amikor többen vagytok egy helyiségben!

Válaszd a halat!
Az orvosok legalább heti két adag hal fogyasztását javasolják, ehhez képest a magyarok többségének csak karácsonykor jut egy kis rántott ponty – ami ráadásul nem a legegészségesebb halfajta, s nem a legjobb elkészítési mód. A halban lévő telítetlen zsírsavak, köztük az omega-3 hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az idegek épségének megőrzéséhez, valamint táplálják a hajadat és a bőrödet. A tengeri fajták közül mind remek, lehetőleg minél kevesebb zsiradékban elkészítve, zöldségkörettel.