Jump to content

A fogyás titkai

2016. 01. 10. 16:45

Egyél kevesebbet és mozogj többet...

Ezt mondja mindenki, A táplálkozási szakértő, a barátnőd, az edzőteremben a többiek, meg az eladó a ruhaboltban, aki elújságolja, hogy neki is ez az újévi fogadalma.

Oké, eddig rendben is volna. De HOGYAN? Kevesebb kalóriát vigyél be. De MENNYIVEL? Miből legyen kevesebb az étrendben? A zsírból? Szénhidrátból? És mi van az anyagcserével? Mennyi kalóriát égetsz el egy nap? A genetikád miatt vagy túlsúlyos? Felgyorsíthatod annyira az anyagcserédet, hogy minden nap ehess édességet, anélkül, hogy meghíznál?

Még a tudósoknak sincs egyértelmű álláspontjuk a fogyókúra számos kérdésével kapcsolatban.
Egyre több az elhízott ember, mégis rengeteg kérdés van, amire még az orvosok, kutatók sem tudják a választ.

Ha folyamatosan csökkented a kalóriabevitelt napi 500 kalóriával, akkor 14 nap alatt fogsz megszabadulni 1 kg testzsírtól. Ezt állították eddig dietetikusok, táplálkozástudományi szakértők, orvosok, edzők. De mire alapozták ezt az állítást?

1958-ban napvilágot látott egy tanulmány, Dr. Max Wishnofsky, egy brooklyni orvos elmélete alapján. Megpróbálta az összes rendelkezésre álló ismeret alapján összefoglalni, hogyan raktározza el a test a felesleges kalóriákat. Felfedezte, hogy amikor a test működése kiegyensúlyozott - ez alatt a normál táplálkozást értette, amikor nem böjtölsz, vagy éhezel - a fel nem használt kalóriák zsír formájában kerülnek elraktározásra, és kb. 7000 kalóriából lesz 1 kg zsír.

Azt gondolta, ez fordítva is igaz, ha visszaszorítod az energiabevitelt és napi 500 kalóriával kevesebbet viszel be a szervezetedbe, ez 14 nap alatt fog 1 kg fogyást eredményezni. Az összes, magára valamit is adó táplálkozásszakértő ebből a tényből indult ki.

A baj ezzel az, hogy nem igaz, mert a test szabályozza a súlyvesztést. Ha csökken a súlyod, egyre kevesebb kalória szükséges az új, könnyebb test fenntartásához, ezért van az, hogy egy idő után a fogyás lelassul. Aki azt várja, hogy napi 500 kalóriával csökkentett étrend esetén 14 naponként fogy egy kilót, az csalódni fog, és sokszor fel is adja a fogyókúrázást.

A kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy kidolgozzanak egy olyan kalkulátort, amelyben megadhatod a kiindulási súlyodat, beírod, hogy mennyit szeretnél fogyni, majd kapsz egy többé-kevésbé reális tervet, hogy milyen mértékben kell csökkenteni a bevitt kalóriákat hétről-hétre. Itt érhető el a kalkulátor, angol nyelven.