Jump to content

Heti hány alkalom számít "normálisnak"?

2016. 02. 28. 16:26

Minden kapcsolatban elérkezik az a pillanat, amikor feltesszük a kérdést magunknak: más párok vajon milyen gyakran vannak együtt? És bár a válasz nem egyszerű, mégis regényeket lehetne írni a témáról. Ezt bizonyítja, hogy több tanulmány is készült ennek kiderítésére. Na de mit mond erről a szakember?

A szexuálterapeutákat gyakran kérdezik, hogy hány együttlét a "normális" egy jól működő kapcsolatban. A szakember válasza erre, hogy lehet heti egy, de akár havi egy alkalom is. Ian Kerner PhD szerint nincs jó válasz a kérdésre. Hiszen egy pár szexuális életét sok tényező befolyásolja: életkörülmények, fizikai és lelki egészség, gyógyszerek, gyermekek a háztartásban, hormonális problémák, gyász és veszteség, stressz, munkahelyi gondok, gyermekkori vagy fiatalkori trauma, stb. Mégis azt tanácsolja a pároknak, hogy hetente legalább egy alkalommal szeretkezzenek.

20 000 párnak tették fel a kérdést egy tanulmány során: Milyen gyakran élnek házaséletet? A megkérdezettek 26%-a egyszer egy héten, viszont a többség (74%) havonta csak egyszer-kétszer, vagy még ennél is ritkábban.

Ugyanakkor egy másik, a The University of Chicago Press-ben 10 éve megjelent tanulmány azt állította, hogy a házaspárok havi hét alkalommal szeretkeznek, ami közel heti két alkalmat jelent. Egy harmadik felmérés szerint, amelynek során 16 000 felnőttet kérdeztek meg szexuális életükről, az idősebb korosztály havonta 2-3 alkalommal, míg a fiatalabb párok átlagosan heti egy alkalommal voltak együtt.