Jump to content

A világ legegészségesebb emberei rengeteg szénhidrátot esznek

2016. 03. 04. 19:50

Az utóbbi évek életmódtrendjeinek többsége a szénhidrátot tartja felelősnek az elhízásért és a betegségekért. Pedig Japánban, ahol az emberek nagyon sokáig élnek, ráadásul súlytöbblet nélkül, a táplálék főleg gabonaalapú szénhidrátokból áll.

A magyarok átlagosan 75,6 évnyi életre számíthatnak, és 18,8 százaléknyi honfitársunk túlsúlyos. A média itthon is egyre hangosabb a különböző fehérjedús diéták iránti rajongástól, hosszú, egészséges és karcsú testben leélt életet ígérve.

Ezzel szemben a japán polgárok várható élettartama 83,1 év, az elhízottak aránya csak 3,5 százalék az országban. A tokiói National Center for Global Health and Medicine legfrissebb kutatása szerint a hagyományos japán étrendet követők körében 15 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegség, illetve agyvérzés miatt bekövetkezett halál.

A tradicionális japán étrend alapja a szénhidrátok körébe tartozó rizs és zöldségek, illetve a hal és a szójabab különböző variációi, ami a gyorsan felszívódó szénhidrátok támogatásával ellentmond a legújabb nyugati diétás javaslatoknak.
A kutatásban 80 ezer résztvevő válaszolt részletesen az életmódjával és az evési szokásaival kapcsolatos kérdésekre, majd a kutatók 15 éven keresztül követték a válaszadók egészségügyi történetét – tehát a módszer meglehetősen alaposnak tűnik.

James DiNicolantonio amerikai szív- és érrendszerkutató, aki nem vett részt a japán kutatásban, ettől függetlenül úgy látja, a keleti szigetország táplálkozási szokásai nem feltétlenül mérvadóak a világ többi része számára.

DiNicolantonio azt nyilatkozta a Huffington Postnak, hogy önmagában a szénhidrátfogyasztás nem feltétlenül jelent magyarázatot a kiemelkedő japán eredményekre. Az amerikai szakértő fontosabb tényezőnek tartja a japánok által fogyasztott étel minőségét, valamint azt, hogy fizikailag aktívabb életet élnek.

És valóban, a szusinál kevésbé feldolgozott ételt nehéz még elképzelni is, és abban gyakorlatilag minden, a témával foglalkozó szakértő egyetért, hogy legfontosabb az ipari környezetben készült ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása.