Jump to content

Divat, hogy mit sportolunk?

2016. 07. 27. 09:23

Sporttrend - ismerős Önnek ez a fogalom? Igen, létezik ilyen, és itt most nem a fittneszruházatra gondolunk. Az aktuális korok divatja jelentősen befolyásolja azt, hogy mit sportolnak az emberek. Minden időszaknak megvoltak a maga közkedvelt irányzatai, amik végül elavultak, és valami más, valami újabb ütötte fel a fejét. Ez szép és jó - de azért figyeljünk oda a testünkre - és a lelkünkre - , mielőtt bármiféle módit követünk.

Hol vannak már a régi idők, amikor a pár perces közvetített tévétornára mozogtak az emberek a susogós szabadidőnadrágban...? Ez is a letűnt korok egyik emléke, amelyre inkább az idősebb korosztály tud visszaemlékezni. Bíró Ica edzései, vagy callanetics, csak hogy egy-egy olyan példát említsünk, amit sokan vissza tudnak idézni, de már kevesen alkalmazzák. Sokáig a pilates volt a porondon, vagy a karate, de már ezek is továbbfejlődtek valamilyen módon.

Jelenleg inkább a jóga rengetegféle irányzata, és a küzdősportok sokárnyalatú módozata éli aranykorát. Átalakult a konditermi edzés népszerűsége is - egyre több nő keresi fel az edzőtermeket, ma már nem csak a fekvenyomópadon társalognak egymással a férfiak, hanem az itteni edzés is igényesebbé vált. Merjük remélni, hogy a változást nem csupán a divat (és a profit) diktálja, hanem az ismeretek bővülése is hozzájárul.

Egy azonban biztos: mindenféle irányzat ellenére elsősorban saját magunkat figyeljük: mennyire érezzük jónak, egészségesnek, testhezállónak az adott mozgásformát? Mennyire tart fitten bennünket, mennyire terhel le kellemesen, hogyan hat a mozgásrendszerünkre, a szervezetünkre? Lehet, hogy menőnek számítanak bizonyos irányzatok, valamint az azzal elérhető testi eredmények, de a saját egészségünk és örömérzetünk legyen fontosabb a divatnál!