Jump to content

Ötvenéves kor után is érdemes elkezdeni a futást

2016. 09. 21. 10:41

Az amerikai nyugdíjasok egyesülete több módszert is ajánl a fittség megőrzésére az ötven év feletti emberek számára, ezek közül is kiemelkedik a futás.

Az amerikai nyugdíjasok egyesületének egyik szószólója, Barbara Hannah Grufferman egy videóban mutatja be, hogy miként fogjon bele egy ötven éven felüli ember a futásba annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét és fittségét.

A fontosabb tippek a következők

  • Egészségesen étkezzünk a futás előtt, és gondoskodjunk szervezetünk hidratáltságáról a futás közben.
  • Ne emeljük túl magasra a lábunkat a földtől, hogy csökkentsük a sérülések veszélyét.
  • Ismerjük a korlátainkat („ha levegőért kapkodunk és fújtatunk, akkor túl gyorsan szaladunk" – mondja Grufferman)
  • Tartsunk sok szünetet, amikor csak sétálunk futás helyett. Az is jó megoldás, ha a futások röviden szakítják meg a hosszabb sétaidőszakokat.

Nemcsak a fiatalok sportja

Noha a futást gyakran a fiatal emberek sportjának tartják, nem kevés ember folytatja a 60-as, 70-es éveiben is. Ebből számos jó dolog következik.

A rendszeres futás és testgyakorlás lelassíthatja az öregedés legrosszabb oldalainak megjelenését, és – az elterjedt tévhittel ellentétben – inkább megvédhet semmint ront az ízületi és a csontproblémákon.

Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy még azok az emberek is, akik idősebb korukban fognak bele a legalább heti egyszeri testmozgásba, jelentős egészségügyi előnyökhöz juthatnak ezzel. Ilyenek például a jelentősebb krónikus betegségek, a depressziós tünetek és a fizikai vagy a gondolkodásbeli leépülés kockázatainak csökkenése.

Így tehát akár az évtizedekre megújítjuk az edzőtermi bérletünket, akár csak elhatározzuk, hogy elkezdünk többet mozogni, nincs olyan életkor, amelyben egy kis kocogás ne tenne csodát az egészségünkkel, írja a Medical Daily.

(Forrás: medicaldaily.com)