Jump to content

Százezren mozogtak az Európai Sporthéten

2016. 09. 27. 14:34

Megérkeztek a kontinens legnagyobb szabadidősport-rendezvénysorozatának számai: Európában 31 országban 8230 eseményen több mint kétmillióan, Magyarországon pedig közel százezren mozogtak az Európai Sporthét keretében. Szeptember 10. és 18. között már második alkalommal szervezték meg az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejött eseményt, aminek köszönhetően a közösségi médiát elárasztották a #beactive hashtagek.

Bár egy 2014-es statisztika szerint az európaiak 42%-a soha nem sportol, a nemrég véget ért Európai Sporthét eredményei szerencsére bizakodásra adnak okot. Magyarország ugyan vezeti az elhízási listát Európában, mégis százezren aktivizálták magukat a rendezvénysorozat hazai eseményein.

Itthon 300 eseményen, főként szabadtéri és fitnesztermi programokon vettek részt a mozogni vágyók, emellett rengeteg oktatási intézmény is csatlakozott a Sporthéthez. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas sportágat próbálhattak ki a résztvevők: többek közt az íjászat, nordic walking, kick-box, zumba, capoeira, lábtoll-labda, görkorcsolyázás és a ketrecfoci is szerepelt a választható mozgáslehetőségek között. Az idei év kiemelt eseménye a szeptember 11-én, a Kopaszi-gáton megrendezett Coca-Cola Testébresztő Családi Mozgásfesztivál volt, ahol több mint 70 féle mozgásformában lelték örömüket a résztvevők. Az eseményen jelen volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Kozmann György, többszörös világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes magyar kenus és Imre Géza, világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst és bronzérmes magyar párbajtőrvívó is.
 

Budapest után Békés megye volt a legaktívabb

Míg a fővárosban mozogtak a héten a legtöbben, több mint 20 ezren futottak, kosaraztak, bringáztak, addig Békés megyében regisztrálták a legtöbb eseményt:111 programon közel 3900-an sportoltak. E térségben többek közt a túrázás, a zumba, a röplabda és a kick-box volt terítéken.

Szerencsére a fiatalabbak is lelkesedtek a programokért, pedig egy néhány éve végzett kutatás szerint a nagy részük számítógép előtt, inaktívan tölti a szabadidejét. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja keretében a legnagyobb 16 vidéki egyetem és főiskola szervezett eseményeket: csak Budapesten 36 sporthelyszínen lehetett mozogni. Bár az Európai Sporthét véget ért, a diákok továbbviszik a „Be active!” üzenetet: szeptember 30-án rendezik meg az Európai Diáksport Napot, amelyen tavaly közel 200 000 diák vett részt.

Európai Sporthét - Mozdulj te is Európával!
(Forrás: europaisporthet.hu)