Jump to content

Mit kell tudnod a funkcionális edzésekről?

2016. 10. 20. 08:48

A funkcionális edzés lényege, hogy az életből vett gyakorlatokra épül. Nagy előnye, hogy akár túlsúlyosan is elkezdheted, mert minden gyakorlatnak van könnyített verziója. Az első időszak egyébként is a mozgástanulásról szól. Felmérik az egyéni igényeket, az állóképességet, mobilitást, majd ezeknek megfelelően állítják össze az edzést.

Mivel egy funkcionális óra során rengeteg eszközt lehet használni, simán előfordulhat, hogy akár egy éven keresztül sem fogsz két ugyanolyan edzést végezni. Ez azért is nagyon hatékony, mert a tested nem tud mihez alkalmazkodni, folyamatosan terhelésnek van kitéve, állandó változásra sarkallod.

A funkcionális edzésekben erősítő és állóképességi blokkok váltogatják egymást. Nagyon fontos, hogy nem csak egy tulajdonságát akarják javítani a testnek, hanem a lehetőségekhez képest mindent egyszerre. Ezért van benne állóképesség-fejlesztés, gyorsaságfejlesztés, erősítő gyakorlatok, koordinációt igénylő gyakorlatok, nyújtó gyakorlatok, amik a mobilitást segítik elő.

A funkcionális edzés tudatosságot igényel. Rengeteg ember van, aki megnézi a YouTube-on a videókat, majd lemegy a terembe és rögtön deadliftezni akar, meg szakítani. A gond csak az, hogy ezek nagyon összetett gyakorlatok, amiknek a megtanulása hosszú folyamat. Épp ezért kell a tudatosság. Hogy tudd azt, hol tartasz épp – ezt mutatja meg az állapotfelmérés az első alkalommal  – és azt is, hogy hova szeretnél eljutni. A kettő között rengeteg részfeladat, rengeteg állomás van, amiket nem lehet kihagyni és nem lehet átugorni, mert minden feladatnak az a lényege, hogy felkészítsen valami nehezebbre, valami komplexebbre. Ha kimarad egy részfeladat, ha valamelyik mozdulatsort nem gyakorlod be tökéletesre, akkor sérülés lesz a vége.

Ez egyébként nem csak a funkcionális edzésre, hanem minden edzésre igaz. Kell idő a tanulásra, és megfelelő alapokat kell letenni, csak ebből tudsz majd tovább lépni!

(Forrás: Sasafitness)