Jump to content

7 ok, amiért megéri sok szőlőt fogyasztani

2016. 10. 23. 09:04

Azt sokan tudják, hogy a bor rengeteg előnyös tulajdonsággal bír (már ha mértékkel fogyasztják!), és hát elég nyilvánvaló, hogy ehhez fő alapanyagának, a szőlőnek elég sok köze van. Cikkünkben össze is szedtük a szőlő 8 előnyös egészségügyi tulajdonságát, amit most megosztunk önökkel is.

1. Felveheti vele a harcot a pattanások ellen

A szőlő gazdag antioxidánsokban Ezek között találjuk például a rezveratrol nevű anyagot, mely hatékonyan pusztítja az akne kialakulásáért felelős baktériumokat. A szakértők ajánlása alapján a gyógyszeres kezelést természetesen nem válthatjuk ki vele, de kiegészítésnek kifejezetten hatékony lehet.

2. Vannak benne rostok

A rostok fogyasztása elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, és hiányukban könnyen alakulhat ki székrekedés és görcsök. A szőlő amellett, hogy a rostbevitelről gondoskodik, még magas tápanyagtartalommal is bír.

3. A magja is hasznosítható

Talán ez a szőlő egyetlen része, amely megkeserítheti a fogyasztását. Ám azonnal megváltozik a véleménye, ha megtudja, milyen sok előnye is van. A szőlőmag kivonatát több területen is alkalmazzák, például a magas koleszterinszint visszaszorításában vagy a vérerek erősítésében, kalciumtartalma pedig hozzájárul a csontozat egészségéhez, sőt állítólag remek ránctalanító.

4. Segíthet az asztma elkerülésében

Egy tanulmányban a tudósok kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik sok gyümölcsöt – például szőlőt – fogyasztottak, kisebb eséllyel alakulnak ki asztmához köthető tünetek. A szőlőmag ezenkívül gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, és több kutatás szerint is jó hatással van a tüdő működésére, valamint annak kapacitására.

5. A cukorbetegség ellen is bevetnék

Kutatások folynak annak bizonyítására, hogy a szőlő héjának kivonata segítséget jelenthet a kettes típusú cukorbetegség kezelésében. Ugyan az eredmények biztatóak, nem szabad elfelejteni, hogy az olyan magas cukortartalmű gyümölcsöket, mint például a szőlő, a cukorbetegek csak korlátozott mennyiségben (pár szem) vagy egyáltalán nem fogyaszthatják.

6. Szívproblémák ellen is jó lehet

A szőlő gazdag ponifenolokban, mely anyagok bizonyítottan segítik megelőzni a szívproblémák kialakulását, a mazsola például segíthet magas vérnyomás esetén. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy csak a szőlő önmagában még nem képes jelentősen befolyásolni a szervezet működését, de egészséges életmóddal és táplálkozással együtt a jótékony hatásait erősebben élvezhetjük.

7. A retina védelmezője

A szőlő számos előnyös tulajdonsága mellett a szem egészségét is védi. Kimutatták, hogy anyagai segítenek megőrizni a retina szerkezetének épségét, és funkcionalitását. Ehhez ráadásul semmi más nem kell, csak annyi, hogy rendszeresen fogyasszon belőle.

(Forrás: lifehack.org)