Jump to content

Így építsd be a mozgást a mindennapjaidba

2017. 03. 14. 11:10

Otthon vagy edzőteremben, egyedül vagy társaságban? Ez az első és legfontosabb kérdés. Ha tehetjük, mindenképpen legalább egy társat találjunk magunknak a sportoláshoz, hiszen ha esetleg lemondanánk az aznapi mozgásról mert éppen nyűgösek, fáradtak vagyunk és utáljuk az egész világot és benne saját magunkat, akkor lesz aki megfogja a kezünket és felvonszol minket a futópadra.

Apropó, futópad. Otthon sokkal nehezebben veszi rá magát az ember arra, hogy betegyen egy aerobic DVD-t a lejátszóba, hiszen jönnek az örökös kifogások: "még megiszom egy kávét", "előbb betöltöm a mosást", "gyorsan még felrakom az ebédet", "jaj, kimosott a gép, akkor kiteregetek", "jaj, megfőtt az ebéd, megebédelek". Szóval ha van rá keretünk, akkor vegyünk egy kondibérletet. És ha már ezzel a hadművelettel megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint megszervezni tudatosan a mindennapjainkat, hogy el is menjünk oda. Energikusan, jó kedvvel, rendszeresen.

  • Már előző este pakoljuk bele a kis sporttáskádba a felszerelésünket, hogy reggel ne keljen ezzel szórakozni. Már itt elbukhatjuk a napi sportolásunkat, ha például reggel elalszunk és rohanni kell a munkahelyünkre. Csak felvesszük az előre bekészített táskát és már indulhat is a nap. Mintha suliba járnánk!
  • Válasszuk ki azt az időpontot, amikor el tudunk szabadulni akár csak egy fél órára! Ez a leginkább ebédszünetben valósítható meg, de ehhez az kell, hogy a konditerem közel legyen a munkahelyünkhöz, mi pedig ne kávézzuk el az időt a munkatársainkkal.
  • Gyorsan, hatékonyan. Ez az alapvetés a kezdetekben, hiszen viszonylag rövid idő alatt akarunk eredményeket elérni a további motivációért. Ennek pedig a legjobb módja az ha kardiózunk, ez lehet futópadon való kocogás vagy spinning. Már napi 20-30 perc intenzív kardió-edzéssel csodákat tehetünk magunkkal, arról nem is beszélve, hogy olyan endorfin fog felszabadulni bennünk, hogy vonzani fog másnap is az edzőterem.
  • Lepjük meg magunkat szép sportfelszerelésekkel. Egy új futócipőt, egy nadrágot vagy sportfelsőt még aznap, de másnap biztosan ki akarunk majd próbálni. Újabb muníciót kapunk a folytatásra, ráadásul ezt felfoghatjuk egyfajta jutalomként is az addigi eredményeinkért és kitartásunkért.
  • Távolodjunk el azoktól, akik gátolnak a sikerben, akik a "Minek jársz annyit edzeni?" kérdésekkel húznak vissza akarva vagy akaratlanul. Mindig tartsuk szem előtt a céljainkat, és lépésről lépésre valósítsuk is meg azokat. Keressük azok társaságát, akik hasonló helyzetben vannak, esetleg már túl jutottak a kezdeti nehézségeken. Sokat tudnak segíteni a holtpontokon való átbillenésben tanácsaikkal, tapasztalataikkal

Nem olyan nehéz ez, napi 20-30 perc már elég ahhoz, hogy látványos eredményeket érjünk el. Ha pedig egy fárasztó nap után egy kis nyugira vágyunk, akkor ne sütizni menjünk el a közeli cukrászdába, hanem mondjuk egy jóga órára. Ez is képes boldogságot és nyugalmat adni egy húzós nap után!

(Forrás: egeszsegmozaik.hu)