Jump to content

Visszafiatalító tablettákat tesztelnek embereken a NASA-nak

2017. 04. 01. 10:31

Az ausztráliai Új-dél-walesi Egyetem kutatóinak felfedezése egy olyan forradalmi gyógyszer kifejlesztéséhez vezethet, amely ténylegesen visszafordítaná az öregedést, jobbá tenné a DNS-hibajavítást, és akár még a NASA-nak is segítene, hogy űrhajósokat juttasson a Marsra.

A kutatók a Science legújabb számában jelentették be, hogy sikerült meghatározniuk annak a molekuláris folyamatnak az egyik kulcsfontosságú lépését, amely lehetővé teszi a károsodott DNS javítását a sejt számára. Egereken végzett kísérleteik arra utalnak, hogy létezhet kezelés az életkor és a sugárzás által károsított DNS helyreállítására.

Ez a lehetőség annyira ígéretes, hogy felkeltette a NASA figyelmét is. Az ottani szakemberek abban bíznak, hogy a kezelés segíthet az emberes Mars-küldetés megvalósításában, olvasható az UNSW egyetem közleményében.

Noha sejtjeink veleszületett tulajdonsága, hogy képes megjavítani a DNS-károsodást – ami folyamatosan előfordul például, amikor a napra megyünk – ez a képesség romlik az életkorral. Az ausztrál kutatók felfedezték, hogya NAD+ nevű anyagcseretermék, amely természetesen előfordul minden sejtünkben, kulcsszerepet játszik a DNS-javítást szabályozó fehérje-fehérje kölcsönhatások regulátoraként.

Az egereket NMN nevű NAD+ prekurzorral vagy gyorsítóval („booster") kezelve javult a sejtek azon képessége, hogy kijavítsák a sugárzás vagy az öreg életkor okozta DNS-károsodásokat.

„Nem több, mint egyhetes kezelés után az öreg egerek sejtjei megkülönböztethetetlenek voltak a fiatal egerekéitől" – mondta a cikk vezető szerzője, David Sinclair professzor.

A tervek szerint hat hónapon belül elkezdődnek az NMN-terápia emberi próbái.

„Most állunk a legközelebb ahhoz, hogy biztonságos és hatékony öregedésgátló szerhez jussunk, ami talán alig három-öt éven belül a piacra kerülhet, ha a próbák jól sikerülnek" – mondta Sinclair.

(Forrás: egeszsegmozaik.hu)