Jump to content

Hogyan ébredj reggel?

2017. 08. 04. 08:49

Vége a nyári szabadságoknak, valamint a szünetnek, az idő pedig hűvösödik - egyre nehezebb kikelni a puha és meleg ágyikóból. Mégis muszáj, de tehetünk azért, hogy energikusabban és jobb kedvűen induljon a napkezdés! Íme néhány ötlet, amivel könnyebben és szebben kezdhetjük a dolgos hétköznapokat.

A szundi gomb nem segít

Az ébredők legnagyobb része újra és újra lenyomja a vekkert - vagy még gyakrabban a telefon szundi gombját. Ezzel még nehezebben kelünk fel - tévedés, hogy ez bármit is segítene az ébredésben. Csak húzzuk azt, amit úgyis meg kell tennünk, ilyenkor pedig már lehetetlen nyugodtan pihenni, a rövid 5-10 perces elszundítások után valójában még álmosabbak leszünk.

Telefon vagy ébresztőóra? Nem mindegy!

Sokan használják a telefonjukat a reggeli ébredéshez, ami egyáltalán nem olyan jó ötlet, mint amilyen praktikusnak látszik. A mobilkészülék csak végszükség esetén legyen a hálószobában, és akkor is lenémítva, lehetőleg minél messzebb az alvóhelyünktől. Ugyanis ez az eszköz zavarhatja a nyugodt pihenést. Gondoljunk csak bele: rádióhullámok, mobilinternet, wifi és műholdak jeleit veheti egyszerre. Pontom összegért szerezhetünk be egy édes-kedves retro ébresztőórát, aminek a hangulata sokkal otthonosabb, mint a mobilkészüléké.

Jó környezet kell az alváshoz

Nem bonyolult képlet, hogy minél kipihentebbek vagyunk, annál könnyebb a reggeli ébredés. Így hát biztosítsunk magunknak megfelelő környezetet az éjszakai pihenéshez! Mindenképpen kényelmes matracon és párnán aludjunk, hiszen életünk szinte egyharmadát itt töltjük el, az ágyunkban. Segíthetnek a baldachinok, hangulatvilágítások, gyertyák az ellazuláshoz. Ha egy szobában vagyunk a számítógéppel, munkaterülettel, akkor mindenképp különítsük el azt legalább egy paravánnal az éjjel idejére.

Esti kézműves programok

Nagyban befolyásolja az éjszakai alvás és az ébredés minőségét, hogy milyen tevékenységeket végzünk este. A lefekvés előtti órában, vagy inkább több órában lehetőleg kerüljük a munkát, a számítógép, mobiltelefon- és tablethasználatot, valamint a tévénézést. Helyette válasszunk inkább valamilyen kreatív tevékenységet: rajzolás, kézműveskedés, varrás, kötés, horgolás, hímzés... Mind-mind olyan tevékenységek, amelyek ellazítanak, és így sokkal mélyebb és pihentetőbb alvásra lesz lehetőségünk.

Céltudatos reggelek

A felmérések szerint az emberek jelentős hányada úgy indítja a napot, hogy elolvassa az e-mailjeit, üzeneteit, és végigpörgeti a facebook üzenőfalat. Nem jó megoldás! Egyrészt a szemnek sem tesz jót a világító képernyő azonnal ébredés után, másrészt túl éles ellentétet jelent az internet beszippantó és figyelem-szétszóró világa a békés alváshoz képest, ez pedig ha nem is vagyunk tudatában, de igenis fárasztó. Arról nem is beszélve, hogy milyen értékes gondolatokat veszítünk így el. A napindítás kiváló időpont arra, hogy összeírjuk, mivel szeretnénk tölteni a napot, lejegyezzük az éjszakai álmainkat, vagy összeírjuk a céljainkat. A sikeres emberek fontos receptje, hogy kihasználják a reggeli kreativitást és tiszta gondolatokat, amelyekre még nem ültek rá a napi energiák és események.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)