Jump to content

Őszi étkezési tippek

2017. 08. 11. 09:12

A hideg időszakban sok mindent megteszünk immunrendszerünk erősítése érdekében, de arra vajon odafigyelünk, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, melyek hozzájárulnak szervezetünk immunvédelméhez? Ha igyekszünk szezonálisan étkezni, akkor máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében, hiszen így juthatunk friss, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli ételekhez. No de mit is együnk és igyunk ennek érdekében? Segítünk!

Minden évszaknak, sőt minden hónapnak megvannak a szezonális ételei. Ezek alapján összeállítottunk egy javaslati listát, hogy mit érdemes októberben enni és inni.

Ezzel főzz: csemege kukorica, főzőtök, karalábé, karfiol, kelkáposzta, krumpli, lilahagyma, padlizsán, sárgarépa, sütőtök, spenót, vöröshagyma, zellergumó, zöldbab, zöldborsó

Ezt edd savanyúságnak: cékla, édeskáposzta, fejes saláta, jégsaláta, lilakáposzta

Gyümölcsözz velük: alma, dió, körte, szilva, szőlő

Szendvicshez: uborka, újhagyma, paradicsom, zöldpaprika

Ezt idd: csipkebogyó tea frissen szedett csipkebogyóból

Kevesen tudják, hogy a környezetvédelmi szempontok is a szezonális étkezést támogatják. Ily módon ugyanis nincs szükség tartósításra (aminek a legtöbb formája ráadásul egészségtelen is), ha pedig helyben, frissen szedett ételeket eszünk, akkor a szállításból fakadó környezeti terhelés is csökken, nem is beszélve a csomagolási hulladékokról, valamint az energiáról, ami szükséges ahhoz, hogy későbbre tároljuk az élelmiszereket. Az idényszerűen, azonnal fogyasztott alapanyagokat nem kell becsomagolni, és főleg nem hosszú ideig hűteni, fagyasztani.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)