Jump to content

Mit tesznek a skandináv emberek a boldogságukért?

2017. 09. 11. 10:07

Minden évben egy felmérés alapján kiadnak egy úgynevezett boldogság listát, amelyben a világ legboldogabb országát hirdetik ki. Több éven keresztül Dánia nyerte el a világ legboldogabb országa címet, azonban az idén kiadott lista szerint Norvégia vette át vezető szerepet.

Az Észak-európai országok élégedettek a politikai szabadságukkal, az oktatási rendszerükkel, az egészségüggyel, de a legtöbb ember még a munkahelyével is. Azonban azt fontos tudnunk, hogy Dániában az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem és a korrupció mértéke is itt a legkisebb. Az emberek nem aggódnak a munkanélküliség miatt, hiszen az állam erre is nagy összeget fordít.

Az Észak-európai embereket kérdezve ők a teljesen más úgynevezett Skandináv mentalitásban látják boldogságuk forrását. Rengeteg időt töltenek a családjukkal, barátaikkal, azonban nagy tiszteletben tartják egymás magánéletét. A legtöbb energiát és pénzt az otthonuk kialakításába fektetik, hiszen úgy gondolják ez a hely, ahol a legfontosabb, hogy jól érezd magad.  Mindig elégedettek, soha nem akarnak másoknak megfelelni, sem tökéletesek lenni. A dán emberek teljes mértékben elfogadóak más kultúrákkal szemben és teljes mértékben egyenlően kezelik a nőket a férfiakkal. Mi sem bizonyítja jobban minthogy Dániában a legnagyobb a női munkaerő az összes országot összevetve Európában.

Munkahelyükön maximális teljesítményt nyújtanak, azonban a hétvégét teljes mértékben a családnak és a pihenésnek szentelik, nem töltenek plusz órákat munkával. A legtöbb Dán munkahelyen hetente 37 órát dolgoznak az emberek és péntekenként sokan már ebéd után vagy kora délután befejezik a munkát és élvezik a várva várt hétvégét. Természetesen a lehetőségektől függ, azonban sok helyen padokat és asztalokat helyeznek el az irodák udvaraiba, hiszen ezzel az ott dolgozók kellemes környezetben tudják elfogyasztani az ebédjüket és ennek köszönhetően sokkal frissebben és kevésbe stresszesen fognak neki látni a délutáni munkának.

A Trendhim nevezetű, dán webshop magyar munkatársát kérdeztük, hogy ő miben látja a dánok boldogságát, mit tapasztalt meg a munkahelyén, aki egyértelműen azt a választ adta, hogy a stresszmentes környezetben és az egymás nagy mértékű támogatásában látja a boldogságukat.

Mostanában egyre népszerűbb lett mindehol a világon a “hygge”, ami nem más mint egy kellemes érzés, boldogság, otthonosság egy szóval egy olyan érzés, amikor élvezed az adott percet úgy ahogy van.

A legtöbb ember hygge gyanánt beszélget egy kávé vagy egy tea mellett, eszik egy finom vacsorát vagy néz egy filmet közösen a családjával, barátaival.

A legfontosabb amit a skandináv emberek vallanak a hygge érzéséről, hogy minél egyszerűbb és természetközelibb legyen és a legfontosabb, hogy megéljük az adott pillanatot.

(Forrás: Szerkesztőség)