Jump to content

Pihentető verejtékezés

2017. 12. 04. 14:14

A szaunázás régóta trendi és népszerű elfoglaltság, ennek ellenére sokszor nem megfelelően használjuk.

A szaunázás jótékony hatásai közismertek, mégis sokaknak van ellenérzése is, például olyan kellemetlenségek miatt, mint a nehézkes levegővétel a finn szaunában. Ráadásul sokan nem is használják megfelelően a szaunát, ami gátolja, hogy a gyógyító és egészségmegőrző hatása érvényesüljön.

A nehéz levegővételt egyébként azért tapasztalhatjuk, mert általában nem megfelelő méretűek a szaunák. Az is probléma, hogy emberek többsége fürdőruhában szaunázik. Ez azért nem jó, mert magas hőfokon minden párolog, a fürdőruhák műszálas anyaga, illetve a klóros víz is, amit nem túl egészséges belélegezni.

Ezért optimális, ha meztelenül szaunázunk, de ha ettől idegenkedünk, akkor se fürdőruhában, hanem lepedő használatával élvezzük a szauna mikrovilágát.

Nem érdemes átgondolatlanul, felkészületlenül gyorsan szaunázni, rövid idő alatt se a méregtelenítésben sem a relaxációban nem jutunk el magas fokra. Szaunamesterek segítségével több etapból álló összetett szauna élményben lehet részünk, mely gyógyhatása mellett még szórakoztató is. A szaunamester szabályozza a hőfokot, megfelelő illóolajokkal elvégzi a felöntéseket és közben egy törölköző segítségével még a forró levegő ideális áramoltatásáról is gondoskodik. Ezt a szintet már joggal nevezik szauna sohwnak, melynek keretében maximalizálhatjuk a szaunázás pozitív hatásait.

Nem feltétlenül kell szaunamester ahhoz, hogy élvezhessük a szaunázás jótékony hatását. De ennek érdekében érdemes megfogadnunk a szauna használat szabályait, és mindenképpen szánjunk rá elég időt.

(Forrás: egeszsegmozaik.hu)