Jump to content

Nem muszáj fáradtnak lenni

2017. 12. 15. 12:20

Szervezetünk nem áll át annyira könnyedén a téliről a tavaszi időszámításra, mint a lelkünk. Ez az átmenet okozza a tavaszi fáradtság néven emlegetett érzést.

A tavaszi melegebb, jóval több napsütést tartalmazó időszakot hozó évszakot mindenki nagyon várja már a tél végén. Végre nem kell annyira felöltözni, sok időt lehet tölteni a szabadban, ahol friss a levegő és süt a nap. Megváltozik a természet, s ezzel minden más. Mi is.

Igen, ám, de hiába érezzük úgy, hogy a pozitív változás könnyű, hiszen lelkünknek az is, ugyanakkor szervezetünknek ez az esetek többségében mégsem egy egyszerű ujjgyakorlat. Egy, hónapokig megszokott rendről kell áttérni egy másikra. Mindez pedig nem megy egyik napról a másikra, ez az a folyamat, amelyet tavaszi fáradtságnak nevezünk. Ilyenkor aluszékonyabbak, bágyadtabbak vagyunk, gyengének érezzük magunkat, egyszóval fizikailag nem vagyunk a toppon.

A téli időszak lassabb, megfontoltabb üteme felgyorsul és ezt hormonálisan, valamint táplálkozásban, életvitelben is követni kell.

Ha ügyesek és tudatosak vagyunk, segíthetünk szervezetünknek. Még a melegebb időszak előtt elkezdett rendszeres mozgással, több szabadtéri program kialakításával, még nagyobb folyadékfogyasztással, valamint változatos, vitamindús táplálkozással egyszerre csökkenthetjük a fáradtság-érzetet és könnyíthetjük meg az átmenet jelentette nagy munkát testünknek.

(Forrás: egeszsegmozaik.hu)