Jump to content

A szervezet úgy reagál a magas zsírtartalmú és kalóriájú ételre, mintha baktériumfertőzés érné

2018. 10. 05. 19:00

Ahogy mondani szokták, ami jó az életben, az vagy hizlal, vagy káros, vagy erkölcstelen. Pontosan így van ez a gyorsételekkel is. Szeretjük, mert könnyű hozzájutni, finom és laktatós, noha tudjuk, hogy nem egészséges.

Számtalan forrásból értesülhetünk arról, hogy mennyire káros a gyorsételek fogyasztása. Nem arról van szó, hogy alkalomadtán megkívánunk és eszünk ilyen ételeket, hanem a tartós fogyasztásuk az, ami gondot okoz.

A kutatók vizsgálták, hogyan reagál a szervezetünk a gyorsételekre. A válasz: nem jól. Azaz úgy, mintha valamilyen baktérium lenne. Gyulladásos állapotot idéz elő, valamint agresszívvé teszi az immunrendszert a zsíros, magas kalóriájú étel fogyasztása. Hosszú távon ez nagyobb rombolást művel, mint gondoltuk. A gyorsételekről való leszokás, és az életmódváltás után is jelentkezhet gyulladás a szervezetünkben, ráadásul elősegíti az érelmeszesedést, a cukorbetegség kialakulását is.

Egerekkel is kísérleteztek, akiket nyugati étrendre állítottak át. Ez azt jelenti, hogy magas szénhidráttartalmú és kalóriájú ételek mellett kis rosttartalomhoz jutatták őket. Nem sokkal később az állatok egész testében fellépő gyulladásos tünetek jelentkeztek. Az apró állatok szervezete pontosan úgy reagált a gyorséttermi kosztra, mintha baktériumfertőzés támadta volna meg. A nyugati koszt azt eredményezte, hogy az egerek vérében nagyobb számmal jelentek meg a monocita és granulocita sejtek. Az egészséges étrendű, valamint a nyugati étrenden élő egerek őssejtjeinek összehasonlításakor azt tapasztalták a szakemberek, hogy a zsíros, magas kalóriatartalmú ételek számos gént aktiválnak az őssejtekben, amely a test védelmi rendszerét indítják be.

Még jóval azután, hogy az egerek étrendjét az egészségtelenről egészségesre állították át, az őssejtek átprogramozott génjei ugyanolyan aktívak voltak, mintha még mindig a gyorsételeket ennék az állatok. Ez azt is jelenti, hogy az immunrendszer emlékszik, és így felismeri a problémát, a támadást, így gyorsabban is reagálhat rá. Sikerült azonosítani a gyorsétel-szenzort, amely képes felismerni a károsító anyagot és azonnal működésbe lendül, hogy a fertőzést minél hamarabb meg lehessen szüntetni. Ennek köszönhetően a tartós egészségtelen ételfogyasztásra a szervezet erősebb gyulladással reagál, de egy idő után még a kicsi inger is hasonló állapotot vált ki. A szervezeten belüli gyulladás következtében számos betegség ütheti fel a fejét, úgymint cukorbetegség, érrendszeri problémák, szívinfarktus. Vagyis az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód lecsökkenti a várható élettartamunkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)