Jump to content

Jelenleg a csúcson vagyunk

2018. 10. 09. 19:00

Az emberiség tudása egyre nagyobb, és ez megmutatkozik a technikai vívmányokban, a tudományokban is. Azt gondolnánk, hogy ez mind a mi előnyünkre válhat, de nem feltétlenül.

Változáson megy át az egész világ. Egy része természetes következmény, hiszen a Föld még mindig formálódik, és sajnos nagyon sok mindent maga az ember generál, ami egyáltalán nem a jó felé tereli a sorsunkat. A klímaváltozás jeleit saját környezetünkben tapasztalhatjuk.

Talán feltűnt már, hogy mai gyerekek magasabbak, és már a felső tagozatos gyerekek jócskán túlnőhetik a szüleiket. De a mostani felnőttek gyerekként ugyanúgy magasabbak voltak a szüleiknél. Vagyis az figyelhető meg, hogy az emberek generációról generációra egyre magasabbak. Ezt a jólétnek tulajdonítjuk, de ugyanígy az elhízást is, hiszen ma nem kell vadászni azért, hogy meglegyen a betevő falat. Az életkorunk is nagyobb, mint mondjuk a középkorban volt, hála az orvostudomány fejlődésének. Hol van ennek a vége? Mekkorák lesznek az emberek még több generáció múlva? Hány évig fogunk élni?

Bízunk az orvostudomány fejlődésében, bízunk a modern technikában, és hiszünk abban, hogy nemcsak magasabbak, de egyre hosszabb életűek is lehetünk. Erre vonatkozó kutatások azonban azt állapították meg, hogy az embernek van fizikai és biológiai határa, amelyet elérve már nem képes azt átlépni.

Sőt egy francia vizsgálat azt állítja, hogy ezt a határt máris elértük. Míg a sportolók sorra döntötték az olimpiai és világcsúcsokat, ez a tendencia egyre kevésbé lesz érvényben. A mostanában elért nagy eredményeket egyre többen fogják megközelíteni, azonban azt felülmúlni már alig lesz képes valaki. Hiába adott minden lehetőség és feltétel - sőt most sokkal jobb, mint évtizedekkel korábban -, mégsem tudunk majd jobb eredményeket produkálni, és ez azért van, mert már elértük fizikai határainkat.

Most már sokkal inkább arra kell majd a tudománynak is koncentrálnia, hogyan tudnánk megvédeni magunkat attól, amit a környezetünk produkál az emberiség pusztítása miatt. Sőt a klímaváltozás még arra is kihat, hogy a képességeinkből veszítsünk. Érezhető, hogy ez a tendencia cseppet sem a jó irányba halad.

Amíg a jóléti társadalmak fiataljai egyre magasabbra növekednek, addig az afrikai országokban az emberek magassága csökken, és ez nem jó jel. Több energiát kell arra fordítanunk, hogy megvédjük magunkat a környezeti hatásokkal szemben és ez nagyobb költséggel, több energiával fog járni, de talán az emberi képességek maximumát is ki lehet hozni magunkból. A lényeg az lenne, hogy ezeket az értékeinket akkor is tudjuk használni, amikor arra nagyon nagy szükség lesz és akkor tapasztalható majd javulás a világban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)