Jump to content

Nem csak az egészségtelen életmód lehet az oka a magas koleszterinszintnek

2018. 12. 11. 19:00

Rémisztgetnek a magas koleszterinszint ártalmaival, ezért igyekszünk odafigyelni arra, hogy mit fogyasztunk, és az életmódunkat is ennek megfelelően alakítjuk.

Egy laboratóriumi vizsgálat azonban rádöbbenthet arra, hogy magas a koleszterinszintünk. Magas? Az hogy lehet, ha odafigyelünk a testmozgásra és az étkezésre is?

A testzsírok egyike a koleszterin, amelyet az élelmek elfogyasztásával juttathatunk a testünkbe. Vagyis az életmódunk is befolyásolja azt, hogy mennyire emelkedik meg a koleszterinünk. Kevesen tudják, de a máj is termel koleszterint, ugyanis az szükséges, azonban csak egy meghatározott mennyiségig. A koleszterinnek szerepe van a hormonok termelésében, a sejtek membránjában is megtalálható anyag, és a koleszterinnek a D-vitamin szintézisében fontos. A koleszterin létszükségletű a szervezetünkben, ám ha annak értéke a kelleténél magasabb, akkor adódhat gond, ugyanis a felesleg lerakódhat az erek falaiban. Hosszú távon ez szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet.

De ha nem az életmódunk az, ami miatt a koleszterin szintje állandóan magas, akkor vajon mi okozhatja ezt az értéket?

Az ismert, hogy egyes tényezők befolyásolják a magas koleszterinszintet: túlsúly, telített zsírsavakban gazdag táplálkozás, kevés mozgás, dohányzás, egyes gyógyszerek és betegségek.

Kevesen tudják, hogy az, aki odafigyel étkezésére, életmódjára, mentes a káros szenvedélyektől, gyógyszereket sem szed, rendszeresen mozog, ennek ellenére magas koleszterinszintet mérnek nála, talán szüleitől örökölte ezt a jellemzőt. Az egyik vagy akár mindkettő (nagyon ritka) szülő átörökítheti azt a jelenséget, mely során a "rossz" koleszterin szintje mindig magasabb. Ezt nevezik familiáris hiperkoleszterinémiának. Sokaknak tehát úgy magas a koleszterinszintjük, hogy nem az életmódjuk okozza ezt, és még csak nem is tudnak róla.

Az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintjének állandóan magas értéke hatással van az erekre, így a zsír és a kalcium lerakódhat az erek falaiban, ami érelmeszesedéshez, szív- és érrendszeri problémához vezethet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)