Jump to content

Téli üzemmód

2019. 01. 03. 19:00

A tél több időt ad arra, hogy otthonunkban legyünk. Ez nem azt jelenti, hogy nem mozdulhatunk ki, sőt olyakor muszáj is, de vannak napok és időszakok, amikor kimondottan jól esik bent maradni, sehová nem menni.

Az ünnepi időszakot magunk után tudva, talán még jól is esik az, hanem kell degeszre ennünk magunkat. Arra, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a sok finomság megevése után senki sem utasított minket az ünnepek alatt. Vagyis, aki képes volt mértékletesen fogyasztani az ünnepi finomságok közül, azaz nem viselte meg annyira az ünnepi időszak.

Bárhogy is volt és van, a téli időszakban a legtöbbünk kevesebbet is mozog. Természetesen vannak, akik a hideg ellenére sem mondanak le a futásról, az edzőtermi edzésekről, kerékpározásról, egyéb sportokról. Ha te is azok közé tartozol, akik számára elfogadottabb az, hogy télen bekuckózzanak otthonukba, és kevésbé bírod rá magad a mozgásra, akkor is sokat tehetsz az egészségedért.

Ha kevesebbet mozogsz, akkor nem is égetsz el annyi energiát, így az energia bevitelét is vissza kell fogni. A munkahelyeden sem fizikai munkát végzel, mert az ülő, szellemi munka? Attól még elfáradhatsz, sőt, talán oda sem figyelsz a táplálkozásra. Hazaérve döbbensz rá, hogy mennyire nem figyeltél az étkezésedre, és legnagyobb vágyad az, hogy rávesd magad a hűtő tartalmára. Ácsi! Enni ugyan kell valamit, de figyelj oda, hogy az se nehéz, se sok ne legyen. Fogyassz több folyadékot. Teremtsd meg a megfelelő körülményeket az étkezéshez. Legyen az családi esemény, vagyis akkorra időzítsd az étkezést, amikor már mindenki otthon van. Ez egy jó közös alkalom arra, hogy együtt tölts érdemi időt, valamint így egyszerre tudod le a vacsorát is, nem kell többször előkészülni, elpakolni.

A téli időszak a lecsendesedésre való, így ha munka után hazaérsz, akkor vagy azonnal öltözz át otthoni, kényelmes öltözékre, de ha minden vágyad az igazi pihenés, akkor egyből a fürdőszoba felé veheted az irányt, és egy kellemes zuhany után megtisztulva és felfrissülve adhatod át magad a pihenésnek.

A testünket nekünk kell ismernünk, így azt is csak mi érezzük igazán, ha fáradtak vagyunk. Lehet ez fizikai és mentális fáradtság is. Bármelyik is áll fenn nálad, egy jó alvás sokat segíthet. A stressz elűzésére igazán jó megoldás lehet a minőségi alvás, amely amúgy is létszükségletünk. A stressz oldására az is jó, ha tudsz a hobbidnak élni. Csinálj olyat, ami feltölt, pihentet, szórakoztat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)