Jump to content

Az állati társaság hatása

2019. 01. 10. 19:00

Az ember társas lény, ahogy szokták mondani, ennek ellenére sokan élnek teljesen egyedül, vagyis másik ember társaságának hiányában. Mégsem teljesen egyedül él az, aki egy állattal osztja meg életét?

Egyedül huzamos ideig nem jó. Éppen emiatt igyekszünk magunk mellé társat találni, vagy ha más nem, akkor legalább társaságba járni. A legtöbben közösségben éljük életünket, hiszen van családunk, barátainkkal összejárhatunk, munkatársakkal dolgozunk együtt. Az egyedülállók, egyedül élő emberek pedig szívesen osztják meg életüket egy vagy több állattal. Az ember mellett élő macskák és kutyák is családtagnak számítanak sok helyen, így annak megfelelően bánnak az állattal és persze beszélnek hozzájuk. Sőt egyenesen emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel kedvencünket. Érdekes, hogy erre nemcsak állatokkal vagyunk képesek, hanem tárgyakkal is.

Emlékeztek a Számkivetett című filmre? A lakatlan szigetre sodródott Tom Hanks legjobb "barátja" egy kézilabda lesz, akihez beszél, és úgy viselkedik a tárggyal, mintha élőlény, mintha ember lenne. Vagyis tényleg nemcsak a velünk élő kedvenceinket tudjuk emberi tulajdonságokkal felruházni, hanem akár egy tárgyat is. Mégis általánosabb az, hogy a mellettünk élő kutyához, macskához, papagájhoz stb. beszélünk. Hiszen az állatoknak vannak érzelmeik, és azt valamilyen módon ki is tudják fejezni. Reagálnak az emberi cselekvésre és még kommunikálnak is velünk.

Az, aki a családtagként kezel egy vele élő állatot, sokkal inkább úgy viselkedik az adott kedvenccel, mintha egy másik emberi lény lenne. Az emberrel élő állatokra azért nézünk másképp, mert az egy csoportba tartozás kellemes érzése jár át minket. Hozzánk tartoznak, mi hozzájuk. Ez éppen olyan, mint ha idegenek között is azoknak a társaságát keressük, akiknek esetében valamilyen hasonló tulajdonságukat fedeztünk fel, mint amivel mi rendelkezünk (ez lehet akár fizikai tulajdonság is, de akár a közös nyelv beszéde is).

A háziállatokkal tehát úgy viselkedünk jobbára, mintha emberek lennének, így tehát igazi társainkká is válhatnak. A házi kedvenceink nemcsak társaságot biztosítanak az ember számára, hanem még a stresszt is képesek oldani, és ezt már több vizsgálattal is bizonyították. Hiába tartoznak más fajhoz, mégis beletartoznak emberi kapcsolatrendszerünkbe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)