Jump to content

Ott hagyod vagy megeszed?

2019. 01. 22. 19:00

Biztosan érezted már magad úgy, hogy jóllaktál, de annyira gusztusos volt az eléd rakott étel, hogy nem bírtad megállni a további falatozgatást.

Mindenki számára ismerős lehet az az állapot, hogy telítettség érzése ellenére is még tolja be a falatokat, mert az előtte lévő ételek annyira finomak, hogy nem tud leállni a fogyasztással. Tudjuk, hogy már egy falatot sem kellene lenyelnünk, mert már egyáltalán nem az éhségünket elégítjük ki, sokkal inkább a szemünknek hiszünk.

Mások meg tudják állni, hogy a finomabbnál finomabb ételekből is csak mértékkel fogyasszanak. Ők azok, akik meg tudják állni, hogy minden elpusztítsanak, ami a tányérjukon van. Aki annak ellenére mindent elfogyaszt a tányérról, hogy szinte már kipukkan, azt nevetik tiszta tányér-szindrómának. Vagyis bármennyire nem éhes már, nem hagy semmit a tányéron.

Ez természetesen nem más, mint túlevés. Bekövetkezhet azért, mert annyira gusztusosan van tálalva az étel, hogy ha a gyomor már nem is szívesen fogadja be az ételt, de a szem még kívánja. Tiszta tényér-szindrómát okozhat az is, hogy illetlennek tartjuk meghagyni a tányéron az ételt. Ha vendégségbe hívnak minket, akkor a házigazda rosszallásától tartunk, étteremben pedig súlyos összegeket hagyhatunk egy-egy fogásért, ezért akkor is leküzdjük, ha már nem kívánjuk.

Az biztos, hogy ez a szervezetünkre nézve nem előnyös, és abban is biztosak lehetünk, ha a tányért mindig tisztán akarjuk látni, akkor a mérlegen megjelenő számok egyre nőni fognak. A hízás persze lelki gyötrelmet okozhat, nem beszélve az egészségügyi problémákról.

Ezért szokták a diétázóknak, fogyókúrázóknak, hogy kerüljék a fehér tányérok használatát. Ugyan az ételek remekül mutatnak a fehér tányéron, azonban úgy is tűnhet optikailag, hogy alig van valami azon. Ha mégis fehér tányérról fogyasztjuk az ételt, akkor az kicsi legyen és az ételt minél inkább szórjuk szét a tányér felületén, hogy többnek tűnjön.

A tiszta tányér-szindróma sokak életében jelen van, amely kialakulhat nehéz gyermekkor, a nem pazarló életmód miatt is, vagyis mindent megeszünk, semmit nem dobunk ki elv miatt. Sokan pedig egyáltalán nem érzik azt sem, hogy mikor telítődik a gyomruk, így általános, hogy túleszik magukat, mindent elfogyasztanak a tányérról. Természetesen az sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)